Malens framtid ljusnar

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges i särklass största sötvattensfisk, malen, är starkt utrotningshotad och finns i dag bara i ett fåtal vattendrag. Utsättning och restaurerade våtmarker kan bli räddningen.

-Det här kan vara begynnelsen på ett projekt. Om vi klarar detta kan det bli starten på ett nationellt åtgärdsprogram för malen, säger Bo Norming, vice vd på Nordens Ark, som var med vid utsättningen av 22 unga malar i skånska Helge å på onsdagen.

De nya malarna är unika eftersom de kläckts naturligt. De är resultatet av ett projekt på Nordens Ark i Bohuslän där malar i fångenskap för första gången lekt under normala förhållanden. Nu är de tvååringar på 40-50 centimeter.

Malen är en av totalt 34 svenska fiskarter som finns med på Artdatabankens rödlista över hotade arter. Den har drabbats hårt av utdikningar och regleringar av våtmarker, eftersom den behöver grunda vatten med temperaturer över 22 grader för sin lek.

Enligt Bo Norming är områdena kring de södra delarna av Helge å ett bra exempel på hur våtmarker kan restaureras.

-Det är föredömligt. Malen betraktades som utrotad här tidigare, men sedan området återskapades och malen återutsattes för ett antal år sedan är bestånden nu på väg upp, säger han.

De nya malarna är utrustade med chip så att deras utveckling ska kunna följas.

TT

Fakta: Världens största

• Malen är en art som tillhör fiskfamiljen egentliga malar.

• Den har stor, bred mun och tre par skäggtömmar. Ryggen är mörk och sidorna ljusa med mörka marmoreringar.

• Den är världens största sötvattensfisk och lever i sjöar i Europa och västra Asien.

• Enligt obestyrkta uppgifter har det förekommit exemplar på fem meter.

• Sveriges största mal hittades 1871 i Eskilstuna och var 3,6 meter och vägde 180 kilo.

• I den flesta länder är den skyddad men i Östeuropa odlas den och används som matfisk.

Källa: NE.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.