Genrebild. Enligt Ekots källor är en av de svåraste frågorna hur de med allra lägst pension ska kunna få det bättre samtidigt som det ändå ska löna sig att arbeta länge för personer med låg lön. Foto: TT

Målet: Pensionsuppgörelse före jul

Publicerad

Regeringen och de borgerliga partierna arbetar för fullt med att se över pensionssystemet, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Målet är att komma överens om en rad förändringar i systemet före jul. Enligt Ekots källor är en av de svåraste frågorna hur de med allra lägst pension ska kunna få det bättre samtidigt som det ändå ska löna sig att arbeta länge för personer med låg lön.

– Det ska verkligen löna sig att arbeta och där är vi väldigt överens. Samtidigt så är det klart att vi väldigt tydligt har för ögonen den gemensamma ambitionen att hitta en lösning för att tekniskt kunna förbättra för de sämst ställda pensionärerna som behöver det allra bäst, säger socialminister Annika Strandhäll.

Garantipensionen och en stegvis höjning av åldersgränserna i pensionssystemet är andra frågor som diskuteras, enligt vad Ekot erfar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.