Spela klippet för att höra Malin Stenberg berätta: ”Hela läkarteamet var på plats och utförde kejsarsnittet”. Foto: Skavlan/SVT

Malin är första kvinnan som fött barn med transplanterad livmoder

Uppdaterad
Publicerad

Malin Stenbergs son Vincent är det första barnet i världen som fötts med hjälp av en transplanterad livmoder. I veckans “Skavlan” ger Malin Stenberg sin första tv-intervju tillsammans med kirurgen Mats Brännström och berättar om födseln.

– Hela läkarteamet var på plats och utförde kejsarsnittet. Det var en laddad stämning, säger hon.

Vincent föddes den 4 september 2014 och är det första barn som någonsin fötts med hjälp av en transplanterad livmoder. I veckans avsnitt av “Skavlan” berättar hon om känslan då hon för första gången fick känna Vincent mot sitt bröst.

– Tyngden av den varma kroppen. Den känslan är obeskrivlig.

Hittills har totalt 13 barn i världen fötts efter livmodertransplantation och tack vare robotarmar har man idag lyckats göra ingreppet skonsammare för den som donerar en livmoder.

Intervjun med Malin Stenberg sändes i ”Skavlan” på SVT1 fredagen den 18 januari 2019.

Livmodertransplantation

I Sverige har forskningen kring livmodertransplantationer pågått sedan 1999. Forskningen har gjorts och görs också på många andra platser i världen.

De första försöken i Sverige gjordes på möss, och 2003 kunde man rapportera de första graviditeterna i världen med levande avkomma från mus. Därefter började man forska på får.

Den första transplantationen på människa i Sverige gjordes 2012. Flera kvinnor har efter det fått livmödrar transplanterade och ingreppet har med tiden effektiviserats. I dag är operationstiden för donatorn cirka tio timmar.

Efter transplantationerna har graviditetsförsök påbörjats med hjälp av IVF. I september 2014 föddes världens första barn till en kvinna med transplanterad livmoder. Efter det har flera barn fötts, både i Sverige och andra länder.

Kvinnorna måstes behandlas med avstötningshämmande läkemedel efter transplantationen. När kvinnan fött de barn hon önskat opereras livmodern bort igen. Den kan inte användas på nytt.

Hittills har totalt 13 barn i världen fötts efter livmodertransplantation. Åtta av dem har fötts i Sverige, två i USA, ett i Brasilien, ett i Serbien och ett i Indien.

Källa: Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.