Malmö och Göteborg riskerar att översvämmas – Så ska de klara hotet

Uppdaterad
Publicerad

Skyfall och översvämningar kostar försäkringsbolagen och samhället hundratals miljoner kronor varje år.

World Water Week, som pågått i Stockholm i veckan, har i år riktat in sig på hur städer kan göras långsiktigt hållbara.

I Sveriges är det framför allt Skåne, Västkusten, Värmland och Mälarregionen som kommer att drabbas värst av översvämningar.

Göteborg och Malmö ligger långt framme i planeringen för att städerna ska klara av framtiden. I Malmö har man byggt flera områden med tanke på vad som väntas komma.

-Gröna tak kommer mer och mer och så gäller det att lägga husen högre, upp till en meter högre än gatan, så att de inte kan bli översvämmade, säger Ulf Thysell avdelningschef för ledningsnätet på VA Syd.

Tanken är att regnvattnet ska hanteras lokalt i bostadsområdena. Ett område som är byggt på det sättet är Ekostaden Augustenborg.

Med hjälp av högre liggande hus, kanaler, dammar och gräs på taken hindras vattnet från skyfall från att snabbt hamna i kommunens dagvattenbrunnar och på det sättet förhindras att de svämmar över.

Havsnivåhöjning på två meter

I det värsta scenariot räknar staden med att nivån på havsvattnet höjs med två meter. Skulle det hända kommer delar av Malmö att hamna under vatten. Men för det problemet finns ännu inte några färdiga lösningar.

-Här är förslagen ännu på nivån ”wild and crazy”, säger Ulf Thysell.

-Det pratas om att bygga vallar och laguner till exempel. Men bygger man vallar för att hålla havet ute så håller de även vattnet inne om det regnar mycket. Då måste man bygga pumpstationer och vi vill helst slippa lösningar som kan slås ut på grund av tekniken, säger Thysell.

Göteborg hotas på två fronter

Även Göteborg är starkt hotad av en större mängd vatten och dessutom på två fronter: Från havet och Göta älv.

Förändrade temperaturhöjningar innebär för stadens del att havsvattennivån höjs kraftig vilket kommer att påverka de områden som ligger nära havet men också de som ligger nära eller under dagens havsnivå.

Ökat regnande kommer i sin tur att öka vattenmängderna på Göta älv med tilltagande erosion, långsiktig sättning och risk för skred och ras.

-Det är mycket kvar att göra innan vi har ett robust Göteborg, säger Henrik Kant, avdelningschef på projekteringsavdelningen på Göteborg Vatten. I de nya bostadsområdena som Hildedal, har vi sett till att skillnaden mellan husen och gatan är minst tre decimeter med lutning från husen mot gatan.

-Men det gäller också att se till att man har en marginal på runt en meter mot intilliggande vattendrag eller den högsta nivå som man tror att havet kommer att ha.

Utredning ska ge lösningar

När det gäller gamla bostadsområden måste kommunen utreda för att hitta lösningar.

-Det kan handla om enkla saker som att lägga kantsten till exempel men också mer radikala lösningar som att valla in och pumpa lågt liggande områden, även om vi vill undvika att pumpa så långt det går.

Även i Göteborg är det tänkt att vattnet från skyfallen ska bromsas lokalt i de olika bostadsområdena med hjälp av gröna tak och gröna väggar på husen men också genom olika sorters diken, magasin och trädplanteringar.

När det gäller skydden mot högre havsnivå är inte heller Göteborg klar med hur det ska gå till. Eller om det är kommunen eller staten som ska stå för de höga kostnader som det kommer att innebära att skydda staden.

Helena Nosti

helena.nosti@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.