Dottern fick svår RS-infektion: ”Trodde inte det skulle hända mitt barn”

Uppdaterad
Publicerad

Flera barnakutmottagningar i Sverige märker just nu av ett ökat tryck på grund av RS-viruset.

– Jag tänkte inte att det skulle hända mitt barn, säger Linda Cadario som befinner sig på barnakuten på Södersjukhuset i Stockholm med dottern Amelia.

Redan i somras varnade flera sjukhus för ovanligt tidiga utbrott av RS-virus hos småbarn. I normala fall brukar antalet fall av smitta öka i november för att kulminera i februari. Efter indikationer från vården började Folkhälsomyndigheten övervaka viruset tidigare i år och antalet registrerade fall hittills visar på en tidigare och mer intensiv säsong.

Linda Cadario har uppsökt barnakuten på Södersjukhuset i Stockholm med dottern Amelia.

– Jag fick lära mig om RS-viruset när hon föddes men jag tänkte nog inte att det skulle hända mitt barn, säger hon.

Amelia får hjälp med syresättningen via en näsgrimma och mamma Linda känner sig trots situationen lugn.

– Vi är i trygga händer här, snart ska vi åka upp till annan avdelning och få hjälp, säger hon.

De minsta drabbas

Det är framförallt yngre barn på upp till ett halvår som riskerar att bli ordentligt sjuka.

– För större barn och vuxna märks det mest av som en ordentlig förkylning, eller en liten förkylning, säger Tobias Alfvén, specialistläkare på barnakuten Södersjukhuset.

När ska man söka vård?

– Om barnen blir väldigt allmänpåverkade. Till exempel får feber, äter dåligt, kissar mindre än vanligt, har påverkat andningsmönster och är väldigt trötta ska man absolut komma in, säger Anna Löwbeer Wester, specialistsjuksköterska barnakuten Södersjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.