Hoten ska ha skickats till ministrarna när mannen befann sig i Sverige mellan augusti och september 2017. Foto: Emil Langvad/TT

Man åtalas efter misstankar om dödshot mot politiker

Uppdaterad
Publicerad

En 42-årig man har åtalats för att ha skickat hotbrev med ett till synes giftigt pulver till över 20 ministrar – bland annat till statsminister Stefan Löfven.

– Jag menar att han ämnat framkalla allvarlig fruktan för de som mottagit breven, säger åklagaren Eva Wintzell i ett pressmeddelande.

Mannen misstänks ha skickat 26 hotbrev till svenska ministrar och andra politiker. Mannen är även misstänkt för försök till mord genom att ha skickat en hemmagjord brevbomb till ett företag i Storbritannien.

Nu åtalas han för grovt olaga hot och försök till mord på fyra personer på det företag som mottog en brevbomben i Storbritannien.

Stefan Löfven hotad

Hotbreven har skickats till många av de nuvarande, inräknat statsminister Stefan Löfven (S), vice statsminister Isabella Lövin (MP), finansminister Magdalena Andersson (S) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), enligt stämningsansökan.

I majoriteten av breven fanns ett vitt pulver och ett skriftligt meddelande med texten ”snart är du död”. Pulvret i breven har efter analys visat sig vara ofarligt.

”Riktas mot demokratin”

– Brotten är grova eftersom hoten påtagligt förstärkts med att det i varje brev funnits ett pulver som framstått som giftigt och explosivt. Hoten mot förtroendevalda är särskilt allvarliga eftersom det är hot som riktas mot demokratin, säger förundersökningsledare Eva Wintzell i ett pressmeddelande.

I slutet av april blev den 42-årige mannen häktad i sin utevaro. I mitten av maj greps han på Arlanda, när han landade med ett plan från Thailand. I polisförhör har mannen nekat till att ha skickat några brev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.