Man som kan hålla många apelsiner i luften samtidigt Foto: Scanpix

Män kan göra flera saker samtidigt

Publicerad

Kvinnor är bättre än män på att göra flera saker samtidigt – eller? En ny studie ställer en gammal myt på ända.

Det finns en uppsjö ”sanningar” om skillnaden mellan män och kvinnor. En av de mer seglivade går ut på att kvinnor är bättre än män på att göra flera saker samtidigt, så kallad multitasking.

Professor i Stockholm har undersökt myten

Timo Mäntylä, professor vid den psykologiska institutionen på Stockholms universitet, bestämde sig för att gå till botten med denna myt.

I ett försök instruerade han 160 kvinnor och män mellan 20 och 43 år gamla att hålla reda på tre digitala ”klockor” i form av räkneverk med löpande sifferserier. När klockorna visade specifika ”tider” skulle deltagarna markera detta. Parallellt skulle de också hålla reda på olika namn som presenterades en i taget ovanför klockorna.

Män bättre än kvinnor

Resultatet visade att männen var signifikant bättre än kvinnorna.

-Vardagliga observationer kan bidra till påståenden som ibland betraktas som vetenskapliga sanningar och fakta. Som kvinnors förmåga att hantera flera uppgifter samtidigt medan män fokuserar på en uppgift i taget. I motsats till denna uppfattning visade resultatet av vår studie att män är bättre på multitasking än kvinnor.

Forskningen presenteras i Psychological Science.

Fakta: Kvinnans mens påverkar

Visa

Den aktuella studien visade också att individer som är bra på att hantera rumsliga (spatiala) relationer också är bra på att samordna olika deluppgifter vid multitasking.

Ett annat resultat var att menstruationsfasen påverkade resultatet för de kvinnliga deltagarna. Om kvinnan befinner sig i ovulationsfasen, då östrogennivån är hög, presterar hon sämre, medan denna skillnad försvann när hon befinner sig i menstruationsfasen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer