Foto: TT

Man häktad för flyktingspionage

Uppdaterad
Publicerad
En man i 50-årsåldern har häktats misstänkt för att ha spionerat på tibetaner i Sverige för Kinas räkning.
Han förnekar brottsmisstankarna.

Den misstänkte mannen, som själv är från Tibet, har bott i Sverige i flera år. I söndags greps han misstänkt för så kallat flyktingspionage. De misstänkta brotten ska ha pågått mellan juni 2015 fram till gripandet.

– Vi påstår att han för den kinesiska statens räkning har spionerat mot tibetaner bosatta i Sverige, säger Mats Ljungqvist, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, till TT.

Läs mer: Misstänkt flyktingspion gripen av Säpo

Uppfattning om motiv

Åklagaren vill inte gå in på hur många personer som mannen misstänks ha spionerat på och lämnat ut uppgifter om. Han vill inte heller uttala sig om motivet.

– Vi har en ganska klar uppfattning om motivbilden, men det är ingenting som vi kan redovisa just nu, säger Mats Ljungqvist.

Södertörns tingsrätt häktade mannen på sannolika skäl misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet mot person.

– Han förnekar brott, säger mannens advokat Mikael Söderberg.

Ytterligare en person är delgiven misstanke i utredningen. Det är en person, som inte är frihetsberövad, som är misstänkt för medhjälp till olovlig underrättelseverksamhet.

Främmande makt

Den misstänkta verksamheten ska ha skett på flera platser i Sverige.

– Säkerhetspolisen har kunnat se hur den här mannen arbetat i den tibetanska miljön, agerat där och samlat in uppgifter som han sedan lämnat till en underrättelseofficer från en främmande makt, sade Säpos presschef Nina Odermalm Schei till TT i måndags.

– Vi ser allvarligt på detta. Det drabbar personer som redan är utsatta, som har flytt sitt land och som sökt en fristad i Sverige.

Läs mer: Man häktad för flyktingspionage

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer