Anna Hedenmo och Mats Knutson leder partiledardebatten i Agenda Foto: SVT

”Man känner laddningen och nervositeten”

Uppdaterad
Publicerad

Anna Hedenmo och Mats Knutson har samarbetat många gånger i SVT i olika sammanhang. I kväll leder de Agendas partiledardebatt. – Det blir roligare ju närmare valet kommer, säger Anna Hedenmo.

– Det är spännande och kul att jobba med partiledardebatten. När partiledarna börjar anlända till SVT känner man laddningen och nervositeten i luften. Det här är viktiga timmar för dem och alla stora medier finns på plats, säger Anna Hedenmo.

Hon tillägger att nu börjar det också märkas att valet närmar sig.

Partiledardebatt i Agenda maj 2013

– Man känner en föraning av det redan nu.

– Och så är Agendas partiledardebatt den enda där alla partiledarna faktiskt är med. I riksdagen får ju Stefan Löfven inte vara med eftersom han inte har en riksdagsplats, tillägger Mats Knutson.

De gjorde även Agendas partiledardebatt i oktober ihop och konstaterar att kvällens debatt är den tredje de leder tillsammans.

– Dessutom gjorde vi alla partiledarutfrågningar före förra valet, säger Anna Hedenmo.

Båda säger att de känner varandra rätt väl.

–  Vi är som ett gammalt par!

De medger att de själva också är lite nervösa inför två timmars direktsänd debatt.

– Det är en hygglig dos av anspänning innan. Och under debatten måste man vara på topp hela tiden, säger Mats.

– Det viktiga för oss är att höra precis allt som sägs, så att vi kan ställa de rätta frågorna och styra debatten åt rätt håll. Det är inte meningen att partiledarna ska stå där och hålla med varandra, det blir inte en bra debatt, säger Anna Hedenmo.

Mats Knutson betonar att partiledarna måste debattera med varandra, inte med programledarna.

– Det handlar inte om intervjuer, det ska vara debatt. Det bästa är när det blir en diskussion så det ryker om det, utan att vi programledare lägger oss i, utan kan stå lite i skymundan. Vi ska inte märkas så mycket egentligen, säger Anna Hedenmo.

Agenda söndagen 5 maj kl 20.00-21.00 och 21.15-22.00 i SVT2 och på svt.se/nyheter och svt.se/agenda.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatt i Agenda maj 2013

Mer i ämnet