Socialkontor Foto: SVT

Sökte bidrag – tvingades ta ut pension i förtid

Uppdaterad
Publicerad

En arbetslös man tvingades att i förtid börja ta av sin avtalspension innan han kunde få rätt till socialbidrag. Nu kan ärendet bli en fråga för Kammarrätten.

Enligt Socialstyrelsens riktlinjer ska ingen som söker ekonomiskt stöd tvingas ta ut sin allmänna ålderspension. Men när det gäller hur löntagares avtalspensioner ska behandlas vid bidragsansökningar saknas rättspraxis och regler.

Avtalspensionen, eller tjänstepension som den också kallas, är ett komplement till den allmänna ålderspensionen och får tas ut redan från 55 års ålder.

57-årig transportarbetare fick avslag

Frågan uppmärksammades tidigare i månaden när en arbetslös 57-årig transportarbetare fick avslag på sin bidragsansökan av Stadsdelsnämnden på Norra Hisingen i Göteborg. Socialtjänstens handläggare såg 57-åringens intjänade avtalspension som en tillgång och att därmed inte var berättigad socialbidrag.

– Jag tycker att det är ett jättemärkligt beslut. Socialbidraget är tänkt att vara ett tillfälligt stöd. Vi hoppas att det var en engångshändelse, men med anledning att det nu är fler än tidigare som söker försörjningsstöd kan tänka mig att man letar tillgångar på ställen som man inte tittat på tidigare. Utifrån det kan det kanske finns en risk att andra tar efter, säger Renée Andersson, pensionsexpert på LO.

Går inte att stoppa utbetalningen om påbörjats

Eva Adolphson, pensionsekonom på tjänstepensionsbolaget Alecta, anser att beslutet är uppseendeväckande.

– Om man börjar leva av tjänstepensionen redan i yrkesaktiv ålder och tar ut den på kort tid har man ju bara den allmänna pensionen kvar när man väl är pensionär. Dessutom kan man kan inte ångra uttag av en tjänstepension som är påbörjad under de fem första åren, enligt regler i lagen om inkomstskatt. Det är olyckligt om man skulle bli bunden att tvingas ta ut pension under lång tid för att man söker tillfälligt försörjningsstöd.

57-åringen överklagade till Förvaltningsrätten som beviljade mannen försörjningsstödet, men lämnade principfrågan obesvarad.

Vill pröva frågan i högre instans

Mannen har nu gått vidare till Kammarrätten för en prövning av sakfrågan i högre instans. Om Kammarrätten väljer att åta sig ärendet kan ett utlåtande bli vägledande för kommuner ska hantera liknande ärenden i framtiden.

– Jag vill veta vad som gäller. Fast jag kommer aldrig att gå till socialen igen och begära mer pengar. Hellre svälter jag ihjäl. Vill inte Kammarrätten heller pröva själva principfrågan får nästa bidragsgubbe bli försökspilot!, säger mannen, enligt facktidningen Transportarbetaren.

”Bra med en prövning”

Även Renée Andersson på LO hoppas nu att ärendet prövas hos Kammarrätten.

– Eftersom att det finns en socialnämnd som fattat ett sånt här beslut utifrån sina tolkningar, så är det bra att vi får en prövning av vad nästa instans anser är rimligt, säger hon.

Renée Andersson sitter själv i Ålderspensionsutredningen som har uppdraget att se vad man kan göra för att få folk att arbeta längre. Där har hon lyft frågan.

– De blev helt förskräckta. Det här beslutet går helt emot de diskussioner vi har i samhället för att få folk att arbeta längre.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.