Foto: TT

Många barn vaccineras – men mässling ökar

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten trodde att rädslan för biverkningar i samband med vaccinering skulle sitta i efter svininfluensans narkolepsilarm. Men nu visar det nya barnvaccinregistret att nästan alla föräldrar i Sverige vaccinerar sina barn. Trots det ökar fallen av mässling.

– Vi har stor vaccinationstäckning i Sverige, drygt 97-98 procent av alla tvååringar är vaccinerade mot nio sjukdomar, säger Ann Lindstrand, enhetschef för vaccin och register på Folkhälsomyndigheten.

Barnvaccinationsregistret är precis nytt och startade 1 januari 2013. Under första året registrerades över 1,1 miljoner vaccinationer bland barn. Det är siffror som Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket är mycket nöjda med.

Nästan alla vaccinerar

– Vi var oroliga för att föräldrar skulle misstro all vaccinering efter det att barn drabbades av narkolepsi i samband med svininfluensavaccinering.  Men så blev det inte. Istället väljer nästan alla föräldrar att vaccinera sina barn idag. Det är ett gott betyg för barnvaccinationsprogrammet och för de som jobbar inom barnhälsovården och skolhälsan,  säger Ann Lindstrand, enhetschef för vaccin och register på Folkhälsomyndigheten.

I det svenska vaccinationsprogrammet vaccineras barn mot polio, difteri, stelkramp, kikhosta, infektioner orsakade av Haemophilus influenzae typ b, mässling, påssjuka och röda hund och allvarliga sjukdomar orsakade av pneumokocker. För flickor erbjuds även HPV-vaccin mot livmoderhalscancer. Vaccinationerna är frivilliga och ytterst är det föräldrarna som beslutar om barnet ska vaccineras eller inte.

Mässlingsfall ökar

De flesta sjukdomarna i vaccinationsprogrammet är under god kontroll. Men antalet mässlingsfall fortsätter att öka och är det högsta sedan år 2000. Bland 167 fall med känd vaccinationsstatus var 82 procent ovaccinerade. Många hade smittats på resa utomlands.

Mässling är en smittsam virussjukdom som orsakar infektioner i luftvägarna och kan ge hjärnskador. Folkhälsomyndigheten anser nu att vården måste bli bättre på att misstänka mässling. Under året har flera personer som insjuknat i mässling sökt vård utan att sjukvården upptäckte sjukdomen.

Öka medvetenheten

– Insatser behövs för att öka medvetenheten om sjukdomen hos vården och allmänheten, säger Ann Lindstrand.

Mässling är en sjukdom som varit ovanlig i Sverige under de senaste 20 åren. Inom sjukvården har det därför hänt att den inte känns igen. I några utbrott har det hänt att smittskyddsåtgärder försenats på grund av detta.

Folkhälsomyndigheten vill nu också ta reda på vad som påverkar vissa befolkningsgrupper att avstå eller vänta med vaccinering av sina barn.

– Vi har identifierade tre riskgrupper där det kan ske utbrott av mässling och röda hund. Det är befolkning med antroposofisk livsstil utanför Järna, befolkning med somalisk bakgrund i Rinkeby och Tensta utanför Stockholm och papperslösa immigranter i Stockholm och Göteborg, säger Ann Lindstrand.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.