Foto: Scanpix.

Många barnskötare kan inte garantera säkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Tre av fyra barnskötare har upplevt att det är så lite personal att de inte kan garantera barnens säkerhet, visar en SVT-granskning.

Ann-Charlotte Harnebäck har varit barnskötare i över 20 år och de senaste åren har hon varit vikarie på olika förskolor i företaget Frilufts Förskolor.

– Om en av heltidarna var borta, och då kunde man ju vara en och en halv. På tio småbarn.

SVT granskar förskolan

– Det var en ständig stress, att springa runt och se till att det inte hände någonting. Det hände ju att föräldrar kom och sa att barnen hade haft samma blöja hela dagen, det hände ett par gånger.

SVT undersökte

SVT har låtit opinionsföretaget Novus fråga barnskötare över hela landet om deras bemanning på avdelningen och dess konsekvenser.

Nästan en av fem, 17 procent, svarar att de ofta har så lite personal att de inte kan garantera barnens säkerhet.

35 procent svarar att det hänt någon gång, och 25 procent svarar ja, men mycket sällan. Bara 16 procent av de tillfrågade barnskötarna svarar att de aldrig har så lite personal att de upplevt situationer där barnens säkerhet inte kan garanteras.

De svarande var från både privata och kommunala förskolor, och svaren skilde sig inte nämnvärt åt mellan de olika formerna av förskolor.

Större grupper – osäkrare personal

Ju större barngrupperna är, desto osäkrare upplever personalen dem. Av de som har små barngrupper, mellan 5-9 barn är det fler som aldrig upplever situationer där de inte kan garantera barnens säkerhet.

På avdelningar med mer än 35 barn svarar 40 procent att de ofta inte kan garantera barnens säkerhet, motsvarande andel på avdelningar med 30-34 barn var 25 procent.

Överhuvudtaget ser man ett mönster: Ju större barngruppen är desto högre andel svarar ”ja ofta” på frågan om svårigheter att garantera barnens säkerhet.

Hänvistar till ledningen

Men det är inte alltid något som personalen pratar högt om, säger Ann-Charlotte Harnebäck:

– Man kan ju inte säga när en mamma kommer och hämtar att i dag har ditt barn varit utsatt för fara, det säger man ju inte.

Varför inte?

– Jaa...Man hänvisar till ledningen. Och så tror man hela tiden att det ska bli bättre, att det bara är en engångsföreteelse, men så blir det inte bättre, det är bara samma gång på gång på gång på gång.

Men Frilufts Förskolors ägare och vd Peter Wallebo tycker inte att de har några problem med för lite personal:

– Vi har också förskolor där vi har haft personal som varit borta då personalen har sagt att vi vill inte ha vikarier nu, de vill klara sig själva för de vill inte ha in fler ansikten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar förskolan

Mer i ämnet