”Många borde slänga linserna för gott”

Publicerad

Att beställa kontaktlinser på nätet är enkelt och bekvämt. Kanske lite för enkelt säger läkare som varnar för riskerna.

-Det finns en attitydförändring när det gäller kontaktlinser. Det är i dag lätt att köpa linser på nätet och som kund får man lätt uppfattningen att det är en bagatell. Man uppfattar inte vidden av att stoppa in främmande föremål i ögonen, säger Eva Karlsson, överläkare och verksamhetschef Ögonkliniken, Universitetssjukhuset i Örebro.

Det som många missar när de beställer linser på nätet är en reglerad uppföljning och kontroll.

-Som kontaktlinsbärare behöver man regelbundna kontroller för att se hur hornhinnan mår, Det får man bäst hos en optiker som man träffar regelbundet, något som man lätt går miste om när man köper sina linser på nätet eller utomlands.

Missar varningssignaler
Många som beställer på internet får inte heller samma noggranna instruktioner om vad linsanvändning innebär enligt Eva Karlsson.

-Då bli man inte lika observant på varningssignaler om att allt inte står rätt till.

Enligt Eva Karlsson finns det många som borde ta farväl till linserna för gott.

-Det finns många vuxna som inte borde ha kontaktlinser, till exempel om man har ett ”skräpigt” jobb, om man har svårt att hålla sig till den givna ordinationen för skötseln av linserna eller om man vet att man har svårt att hålla regelbundna rutiner.

Anna Svensson
anna.h.svensson@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer