Många nyanlända placeras nu i övergivna äldreboenden. Foto: SVT

Många bostäder saknas för flyktingfamiljer i kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Bara under september har över tretusen nyanlända som fått uppehållstillstånd flyttats ut ur Migrationsverkets boenden till egna lägenheter. Men fortfarande saknar över 9.300 personer lägenheter.

Det är den nya bosättningslagen som trädde i kraft 1 mars som har gett effekt. SVT har tidigare rapporterat  att man i Västervik och Kungsbacka annonserar efter privatpersoner som kan hyra ut, och att det fortfarande saknas bostäder i Uppsala.

Kommunala lägenheter

I Umeå tog man förut bara emot ett tiotal, efter den nya lagen har kommunen nu vikt tio procent av de kommunala bostadsbolagets lägenheter.

Stockholm stad tog knappt emot några kommunplaceringar alls, i år ska kommunen ta emot 2.810 personer. Stockholm har inhyst nytillkomna i bland annat övergivna äldreboenden.

Brist i hela landet

Men det är inte bara där, alla kommuner har stora problem med att hitta bra boenden, enligt Sveriges kommuner och landsting.

–Vi har ingen sammanställning över exakt hur det ser ut, men vi hör från medlemmar ute i landet att situationen är ansträngd, säger Ann Sofie Eriksson, sektionschef på tillväxt och samhällsbyggnad på SKL.

Det är 21.700 personer har fått uppehållstillstånd i år och hittills har 12.400 fått boenden, alltså saknar fortfarande 9.300 bostad.

Det är Arbetsförmedlingen som är ansvariga för flytten, och för att ta tillvara barnens perspektiv.

– Kommunerna kan inte påverka om det är familjer som redan har slagit ner rötterna någon annanstans i landet, säger Lisa Löfgren, chef för bosättningsenheten på Arbetsförmedlingen.

Tillgång avgör var man hamnar

– Vi på Arbetsförmedlingen gör vårt allra bästa för att titta om det är möjligt att hitta en bostad i närheten och om det inte är möjligt, då måste vi göra så att den familjen flyttar till en kommun som har ett mottagande kvar för året.

Så oavsett om kommunen har förutsättningar så kommer de här personerna att flyttas till de här kommunerna?

– Ja så är det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.