Många cykelhjälmar dåliga

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor skillnad mellan de bästa och de sämsta cykelhjälmarna. Försäkringsbolaget Folksam har testat 13 av de vanligaste modellerna på svenska marknaden.

Varje dag drabbas fem cyklister av skallskador i Sverige. Olycksstatistik visar att många skallskador skulle kunna undvikas om cyklisten burit hjälm.

Folksams test av cykelhjälmar visar att det finns stora skillnader mellan olika modeller.

Sämst skydd ger de så kallade skateboard-hjälmarna. De är dåliga på att ta upp sneda slag mot huvudet, till exempel slag mot tinningen.

Bäst skydd ger modellen Etto Zero och en ny typ av hjälm som fungerar som en krockkudde som löser ut sig och skyddar hals och huvud vid en krock eller fall.

Testas på flera sätt

Hjälmarna har testats med krock mot bil, singelolycka med slag mot asfalt och slagprov mot hjälmen. För att en hjälm ska bli godkänd enligt lag behöver den bara klara slagprovet.

-Slagprovet motsvarar ett rakt slag uppe på hjässan och man kollar att hjälmen skyddar mot en skallfraktur. Men det går att konstruera hjälmar som skyddar mot hjärnskakning och inre hjärnskador, säger Helena Stigsson, trafikforskare på Folksam.

Fakta

Här är säkraste hjälmarna

Högst betyg i Folksams undersökning fick hjälmen Etto Zero, som också utnämndes som skönast av testpanelen.

Även den uppblåsbara nykomlingen Hövding fick bra betyg när det gäller hjälmens förmåga att dämpa stötar och täcka huvudet.

Höga betyg fick också hjälmarna POC Trabec Race MIPS och hjälmen Giro Rift.

Lägst sammanlagt betyg i undersökningen fick modellerna Bell Faction, Biltema skatehjälm, Extreme Lynx och Prowell Hurricane.

Alla hjälmar som ingick i tester är sedan tidigare testade och godkända enligt Konsumentverkets CE-normer och EU:s krav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.