Foto: Jessica Gow/Scanpix

Många falska tusenlappar i omlopp

Uppdaterad
Publicerad

Fejkade tusenlappar dyker upp här och var i södra Sverige – bedragare passar på innan tusenlappen utan folieband blir ogiltig vid årsskiftet.

– Nu har vi sett det första varningstecknet för något som kan bli en stor bedrägerihärva, säger säkerhetschef Per Geijer hos Svensk Handel.

Tretton miljarder kronor. Så mycket är alla tusenkronorssedlar utan folieband värda. I år förväntas många sedlar bli inlösta före årsskiftet, därför blir kassapersonalen inte lika misstänksam när ovanligt många sedlar med hög valör dyker upp. Bedragare har utnyttjat situationen.

– Vi har fått ett fyrtiotal anmälningar i Malmö på mycket kort tid, säger kommissarie Stellan Andersson hos Malmöpolisen.

Även i Göteborg, Kalmar, Trelleborg och flera orter i Blekinge rapporteras det om falska tusenlappar i omlopp. En massa sedlar undersöks nu av polisen. Hand- och fingeravtryck kan bidra till att hitta bedragarna hittas.

– Men det är naturligtvis väldigt svårt att spåra, säger Stellan Andersson.

Såväl små som stora butiker har råkat ut för personer som prånglar ut de falska sedlarna.

– Vissa butiker har teknik som granskar sedlarna automatiskt, men det är tyvärr ett fåtal. Så rutin är det viktigaste för att kassapersonal ska upptäcka förfalskningen, säger Per Geijer.

Två versioner

Enligt Riksbankens webbsida finns det i dag två giltiga versioner av 50- och 1.000-kronorssedeln.

Den äldre versionen av sedlar med dessa valörer som saknar folieband är inte giltiga efter den 31 december 2013.

Bankerna kan dock lösa in dem till och med den 28 februari 2014.

Att nya sedlar i alla valörer införs hösten 2015 har inget med detta att göra.

Fakta: Så upptäcker du falska sedlar

* Känn på sedlarna. Äkta sedlar har en något sträv yta till skillnad från falska som kan kännas som rabattkuponger.

* Håll upp sedlarna mot en ljuskälla, äkta sedlar har vattenstämpel och en metalltråd (säkerhetstråd).

* Vattenmärket syns från både fram- och baksidan när sedeln riktas mot ljuset.

* På den senaste serien 50-, 100-, 500- och 1 000-kronorssedlar finns ett folieband som innehåller ett hologram, alltså en tredimensionell bild.

* Mer om hur du avslöjar falska sedlar finns att läsa på Riksbankens hemsida (www.riksbank.se/sv/Sedlar-och-mynt/Falsk-eller-akta-sedel)

Källa: Riksbanken (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.