”Finns inte plats för alla barn att sitta samtidigt”

Uppdaterad
Publicerad

Svartmögel, trängsel, och kyla – arga föräldrar skriver till SVT med vittnesmål om undermåliga förskolebaracker.

Under den förskolegranskning SVT Nyheter haft under det senaste halvåret så har många föräldrar hört av sig till oss på SVT och klagat på just barackerna.

Ingen vill ställa upp öppet och berätta, många av dem är oroliga över hur det skulle påverka deras barn och deras relation med förskolan. Men så här skriver och berättar några av dem:

”Jag är mycket missnöjd med avdelningarna där fyra-femåringarna vistas. De är tjugotre barn på en avdelning i en barack som är väldigt liten. Barnen har det trångt för att hänga sina kläder och det finns inte plats för alla att sitta samtidigt. Väggarna är tunna och det blir snabbt väldigt högt ljud.”

”En speciell toatuta behövs för att pedagogerna ska veta om barnen behöver hjälp på toan när de har bajsat, vilket gör att barnen försöker vänta tills de kommer hem eller låter bli att torka sig.”

”Hemska lokaler, det är baracker och supersmå rum och dålig luft.”

”Tjugo femåringar samsas på en yta motsvarande ett lite större vardagsrum.”

”Våra lokaler är baracker med svartmögel, och dålig ventilation.”

”I brist på viloplats så låter man barnen vila/sova utomhus på sovaltaner, vilket känns orimligt speciallet under vintern och vid dåligt väder”. Den utpekade förskolan hävdar att det inte är plastbrist som lett till att barn vilar ute på sovaltaner. Här står ord mot ord.

SVT har fått några stillbilder på mögel och lokaler som inte är anpassade för barn, men vi har inte fått komma in och filma på de ställen där det ska vara värst, och ingen av de föräldrar eller personal som hört av sig till oss vill ställa upp och kritisera sin förskola öppet.

I en tidigare version av den här artikeln återgavs ett anonymt citat om att fyrtio barn samsas om två toaletter. Förskolan hävdar nu att barnen även har tillgång till en handikapptoalett.

Har du dina barn i barackförskola eller jobbar du i en? Mejla dina egna bilder till oss på SVT!

Tipsa marja.grill@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar förskolan

Mer i ämnet