Flera personer med funktionsnedsättningar tycker att nätet är uteslutande och krångligt, visar en studie.

Många funktionsnedsatta har svårt att använda internet

Uppdaterad
Publicerad

Funktionsnedsatta drar sig många gånger från att använda e-legitimation eller handla på nätet. Nästan hälften tycker det är svårt att använda tjänster på internet, visar en studie.

– Det finns en stor risk att dessa människor hamnar utanför i samhället, säger Stefan Johansson på föreningen Begripsam.

I takt med digitaliseringens framfart har myndigheter, sjukvården, banker och andra samhällsviktiga funktioner anpassat sig. Internet har underlättat för många, men inte för alla.

Flera personer med funktionsnedsättningar tycker att nätet är uteslutande och krångligt, visar en studie som företaget och föreningen Begripsam har gjort. Enligt den tycker 48 procent att det är svårt att använda internet, även om variationen är stor mellan olika grupper och individer i vad man exakt tycker är svårt.

– En del tycker nätet är bra och att det löser många problem, men det finns också vissa som utesluts från nätet för att det blir för krångligt, säger Stefan Johansson som arbetar på Begripsam.

”Stor risk att hamna utanför”

Framför allt tycker många att det är svårt att använda e-legitimation och bank-ID. Det gäller främst personer med utvecklingsstörning, afasi, stroke och skriv- och talsvårigheter. 22 procent av dem som deltagit i studien har varken ett bank-ID eller en e-legitimation.

Även biljettköp eller andra köp på nätet upplevs som svårt hos många. Framför allt om personen har inlärningssvårigheter, läs- och skrivsvårigheter och nedsatt rörelseförmåga, så undviks sådana köp.

– Många vill men kan inte använda internet och jag tror det finns en stor risk att människor hamnar utanför samhället om vi inte gör det enklare för dem eller diskuterar alternativ, säger Johansson.

Viktigt med enklare tjänster

Enligt honom är det viktigt att göra tjänsterna enklare så att även personer med funktionsnedsättning kan använda dem. Andra åtgärder kan vara att ta fram alternativa tjänster såsom att använda sitt fingeravtryck i stället för en e-legitimation.

– Det är viktigt att tänka på att det finns personer som tycker att flera internettjänster är knepiga och drar sig för att använda dem. Det gör att det finns en stor risk att den digitala klyftan fortsätter att öka om vi inte inkluderar dem när tjänster tas fram, säger Johansson.

Så har studien tagits fram

Undersökningen har genomförts av föreningen och företaget Begripsam med finansiellt stöd av Konsumentverket och Post- och telestyrelsen (PTS).

Nästan 800 personer med olika funktionsnedsättningar, som använder internet, har svarat på frågan om de tycker att det är svårt eller inte att använda internet.

Svaren har samlats in via en webbenkät, en pappersenkät, telefonintervjuer och mötesintervjuer, under perioden maj-oktober 2017.

Källa: Föreningen och företaget Begripsam

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.