Det var höga vattenflöden i bland annat Uddevalla under gårdagen. Men natten har varit lugn, enligt räddningstjänsten Mitt Bohuslän. Foto: TT

Lugnare väder i Götaland

Publicerad

Efter stormarna Gorm och Helga – nu ser vädret ut att lugna ner sig i söder.
Men fortfarande är elkunder utan ström och tågtrafik inställd. Dessutom kan höga vattenflöden ställa till fortsatta problem på vissa platser.

– Det kommer inget mera regn i dag men det brukar ju vara lite fördröjning på flödena så det fortsätter att stiga efter att det slutat regna. Jag kan tänka mig att det på många håll kulminerar under dagen och sen börjar sjunka, säger meteorolog Therese Fougman till TT.

Räddningstjänsterna i Varberg och Uddevalla vittnar om en lugn natt:

– Vi har inte haft några utryckningar. Det har varit helt otroligt att vi har klarat oss och inte har behövt åka ut och pumpa ut vatten hos någon. Jag tror att vi kommer att klara oss rätt så bra, säger Kent Arvidsson, styrkeledare Mitt Bohuslän.

Översvämmad å

– Natten har varit lugn men nu drar det igång nu på morgonen, framförallt i Kinnaområdet med Häggån som svämmar över. Det är vatten som trycker in i källare och industrilokaler, säger Niklas Ignell, inre befäl på Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.

Fortfarande är tusentals elkunder utan ström. Vattenfall har i nuläget 650 kunder med strömavbrott.

– Vid midnatt var det 1 500, så de har jobbat på ganska bra under natten. Men det har varit svårt att komma fram på vissa platser. I går var vi tvungna att avbryta på en plats på grund av säkerhetsrisken, säger Michelle von Gyllenpalm, presschef.

Vind i norr

Trafikverket uppmanar bilister att ta det lugnt på vägarna i de drabbade områdena där det kan finnas nedfallna träd på vägarna och höga vattenflöden. Tågtrafiken på nio sträckor är inställda i nuläget.

Eon har 1 300 strömlösa kunder, främst i Östergötland, Kalmar och Blekinge län.

– Vi jobbar för fullt med att återge strömmen till så många som möjligt men vi kanske inte kommer hinna med alla i dag, säger Eva Nilsson, presstalesman.

Samtidigt som vinden avtar i söder börjar det blåsa på mer i norr.

– I fjällen är det blåsigt och kommer så vara under dagen, med hård vind och en del snöbyar. Det kan vara besvärligt med sikt och drev, säger Therese Fougman.

Tågtrafiken som ställs in

Visa

På de här sträckorna är i trafiken fortsatt inställda, prognos över tid och/eller datum för öppnande av banorna inom parentes.

Norrköping-Nyköping, (13.00 7/12)

Uddevalla-Strömstad, (14.00 7/12)

Herrljunga-Varberg, (11/12)

Håkantorp-Gårdsjö, (14.00 7/12)

Linköping-Kalmar, (12.00 7/12)

Linköping-Västervik, (12.00 7/12)

Halmstad-Nässjö, (12.00 7/12)

Nässjö-Kalmar, (12.00 7/12)

Jönköping-Vaggeryd, (12.00 7/12)

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer