Foto: TT

”Många nyanlända barn mår fruktansvärt dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Situationen som många asylsökande barn befinner sig i får Barnombudsmannen att känna ”stark oro”, beskriver myndigheten i en ny rapport där man undersökt bland annat asylsökande barns psykiska hälsa. ”Många barn mår fruktansvärt dåligt” skriver BO.

Barnombudsmannen granskar just nu situationen för nyanlända barn och ungdomar i Sverige, med fokus på hur barnen och ungdomarna mår psykiskt och fysiskt. Efter samtal med runt 600 barn och en enkät till elevhälsan i 500 grundskolor och 500 gymnasieskolor konstaterar myndigheten att man känner ”stor oro”.

”Särskilt akut”

”Många barn mår fruktansvärt dåligt och stora brister i vårdkedjan innebär att barnen många gånger inte får hjälp. Situationen bedöms av experter som särskilt akut de kommande månaderna då många barn förväntas få besked på sina asylansökningar” skriver Barnombudsmannen.

BO ska lämna sina synpunkter till regeringen i sin årsrapport den 24 mars i år, men man väljer att gå ut med delar av sin rapport redan nu för att visa hur illa situationen är. Fler än 70.000 barn sökte asyl i Sverige 2015.

Många talar om psykisk ohälsa

I sin delrapport beskriver BO hur en stor del av de skolsköterskor som svarat på enkäten, beskriver att barnen har psykiska besvär när de kommer fram till Sverige: ”Femtiofyra procent av skolsköterskorna anser att psykisk ohälsa är ett av de största hälsoproblemen vid ankomst. Breddar man definitionen till att även inkludera sömnproblem, oro, stress, ångest och ovisshet stiger antalet skolsköterskor som ser detta som ett allvarligt hälsoproblem vid ankomsten till 70 procent.”

Blir värre i väntan på asyl

Dock kan den första perioden präglas av att de nyanlända är glada och lättade av att komma till Sverige. Men när asylprocessen sedan pågår och vissa av barnen inte vet om de får stanna så blir hälsan sämre för många av dem.

När det gäller barn som är i asylprocessen uppger 84 procent av skolsköterskorna att den psykiska hälsan är ett av de största hälsoproblemen.

Resultaten av enkäten och samtalen med barn pekar också mot att barnens psykiska mående riskerar att förvärras under asylprocessen, menar Barnombudsmannen.

Skolsköterskor får ta stort ansvar

Ett problem är att elevhälsan får ta ett stort ansvar, trots att det ligger utanför deras vanliga ansvarsområde. Flera skolsköterskor poängterar att man inte har kompetensen för att hantera trauma, som det ofta är frågan om. Men hälften anser att samarbetet med BUP har fungerat ganska dåligt eller dåligt.

Några nämner som exempel att ”sjukvården säger ibland att man måste vänta på ”fyra sista siffror” innan de kan få bedömning/behandling.” eller att vårdcentraler hänvisar tillbaka till skolsköterska utan åtgärd.

Uppmanar regeringen

Barnombudsmannen föreslår att regeringen tillfälligt ger elevhälsan ett utökat mandat för nyanlända barn, så att elevhälsan till exempel kan börja utföra vaccinationer, hälsoundersökningar och remitteringar. Regeringen måste också ge Socialstyrelsen i uppdrag att förtydliga hur BUP, vårdcentraler och tandvården ska samarbeta med elevhälsan, menar BO.

På torsdag kommer representanter för socialdepartementet, Socialstyrelsen, Ivo och Sveriges Kommuner och Landsting till riksdagens socialutskott för att diskutera frågan.

Underkänner förslaget

Nätverket ”Vi står inte ut”, bestående av personer som jobbar med ensamkommande, underkänner BO:s förslag.

– Jag får mer en känsla av att de faktiskt inte förstår än att de duckar frågan. Det är asylprocessen som traumatiserar barnen just nu, vi skickar tillbaka trasigare ungdomar än när de kom. Det är allt från åldersuppskrivning, att man måste bevisa hur gammal man är, till att asylprocessen tar flera år, säger nätverkets talesperson Kinna Skoglund, som jobbar på ett hem för ensamkommande med inriktning på att motverka självmord.

Kinna Skoglund vill att alla ensamkommande som kommit till Sverige de senaste ett och ett halvt åren ska få asyl i Sverige.

– Det har gått så långt att det enda sättet är att kräva att nu sätter vi stopp, nu får vi ge alla ensamkommande barn och ungdomar uppehållstillstånd, annars kommer det sluta i katastrof, både för barnen och för samhället. Sedan får man tänka framåt hur man ska hantera barnen som kommer nu och göra ett bättre system, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.