SCB:s stora partisympatiundersökning visar att nästan 20 procent vill rösta på Sverigedemokraterna – men att bara 14,5 procent säger sig tycka om SD. Foto: TT

Många skulle rösta på SD – utan att gilla partiet

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 20 procent vill rösta på Sverigedemokraterna men bara 14,5 procent säger sig tycka om partiet. Det visar SCB:s stora partisympatiundersökning.

Tidigare i veckan presenterades siffror på hur svenska väljare skulle rösta om det vore val i dag. Sverigedemokraterna gick starkt framåt medan Socialdemokraterna och Moderaterna backade.

I samma undersökning frågade SCB vilket parti som står den intervjuade närmast, och då blir resultatet annorlunda.

Störst skillnad hos SD-väljare

19,9 procent säger att de skulle ha röstat på Sverigedemokraterna om det varit val till riksdagen i november. Men betydligt färre, 14,5 procent, uppger att de sympatiserar med partiets politik. Skillnaden är hela -5,4 procentenheter, vilket placerar SD i särklass.

Enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, förklarar den stora differensen med att många som säger att de skulle rösta på SD bestämt sig för det ganska nyligen och har kvar sympatierna för sitt gamla parti.

– Invandringspolitiken har blivit viktig för de här väljarna, de är relativt ”färska” väljare som kommit till SD från framför allt M och S. Det måste tolkas som en protest mot mot de andra partiernas invandringspolitik som man inte uppfattat som ett alternativ.

Även för Centerpartiet och Kristdemokraterna delar SD:s öd – att antalet väljare är större än antalet sympatisörer. Skillnaden är dock betydligt mindre för dessa partier: -0,1 respektive -0,4 procentenheter.

Omvända föhållanden

För de övriga riksdagspartierna gäller det omvända. Det vill säga att många säger att de inte skulle rösta på partiet även om de sympatiserar med dess politik.

Störst är differensen hos Socialdemokraterna. 27.6 procent av de tillfrågade skulle ha lagt en S-valsedel i valurnan om det hade varit val i november, men 29,9 procent säger att de sympatiserar med partiet. En skillnad på 2,2 procentenheter.

Hos det andra regeringspartiet, Miljöpartiet, är antalet sympatisörer 1,4 procentenheter större än antalet väljare. För moderaterna är differensen 1,5 procentenheter, för Liberalerna 0,5 och för Vänsterpartiet 0,2 procentenheter.

LO-folket överger S

Partisympatiundersökningen visar också att sympatierna för Sverigedemokraterna ökar kraftigt bland LO-medlemmar:  från 15,2 procent i maj till 24,2 procent i november. Att jämföra med Socialdemokraterna vars andel sympatisörer rasar från 49,1 procent i maj till 41,6 procent.

– Det här är inte bra förstås, det följer den trend vi har sett. SD ökar i alla samhällsklasser, säger LO:s vice ordförande Tobias Baudin till TT.

Han menar att SD gynnas av debatten kring tiggeri, flyktingkrisen och terrorhoten samtidigt som han är besviken på det svaga stödet för (S)

– Det är för lite, det ska upp rejält, säger Tobias Baudin.

Minskat stöd för Euron

SCB har även mätt stödet för euron, och sedan senaste mätningen i maj har svenskarnas stöd för den gemensamma valutan minskat. Om det varit folkomröstning i dag skulle 76 procent rösta nej till ett medlemskap i valutanunionen. 11 procent vet inte hur de skulle rösta medan bara 14 procent skulle rösta ja.

När det gäller Sveriges medlemskap i EU säger 49 procent att de i huvudsak är för ett fortsatt medlemskap medan 23 procent vill att Sverige ska lämna unionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.