Annie Lööf vid dagens presskonferens Foto: SVT

Många strykningar i C:s nya idéprogram

Uppdaterad
Publicerad

Det omdebatterade idéprogrammet som lades fram i dag var rensat från de punkter som väckte starkt motstånd när programmet först lades fram.

Centerns partistyrelse presenterade i dag sitt reviderade förslag till partiets nya idéprogram. Flera av punkterna från det tidigare så kritiserade förslaget har nu tagits bort, bland annat förändrad arvsrätt, avskaffandet av skolplikten och att månggifte skulle tillåtas.

– Vår ideologi är i grunden liberal – social, grön och decentralistisk, säger Annie Lööf, partiledare centern, som betonade att detta program fokuserar på partiets visioner snarare än sakfrågor.

Strid om förslag till C-program

Vissa av punkterna från det kritiserade idéprogrammet som presenterades i december förra året finns dock kvar, om än i modifierad form. Förslaget om plattare skatt har omformulerats till att skatteskalan ska vara mindre brant än i dag, och den tidigare punkten om fri invandring handlar nu om att C vill avlägsna de hinder som finns för enskilda människors rörlighet i världen.

Försiktigt positiva reaktioner

– Förslaget är inte lika vasst som det som lades fram av idéprogramsgruppen. Men jag tycker inte heller att det är en katastrof, säger Hanna Wagenius, ordförande för centerns ungdomsförbund och ledamot i partistyrelsen.

Även Lars Vikinge, kommunpolitiker i Linköping, som en av de som kritiserade det tidigare idéprogrammet och var med och skrev östgötadistriktets remissvar, är relativt nöjd med det nya förslaget.

– Alla förändringar som är gjorda är till det bättre. Inte bara det att man tagit bort och förändrat de tidigare stolligheterna, synen på staten och individen är också mer nyanserad nu.

Kommer debatteras på partistämman

Centerns nya idéprogram ska antas vid en extra partistämma 22-24 mars. Partistyrelsen är dock i nuläget inte enig och flera reservationer är att vänta. Hanna Wagenius har bland annat lämnat in reservationer vad gäller punkterna månggifte och förändrad arvsrätt.

– Jag tror definitivt att det kommer bli en debatt på stämman, konstigt vore det annars, säger Wagenius.

Lars Vikinge är mer positiv, men tror att det krävs mer för att vända partiets nedåtgående trend i opinionsmätningarna.

– Nu har styrelsen ändå gått oss till mötes så jag ser ingen anledning till att hålla på att tjafsa mer om det. Men för att ta oss över 4%-spärren en gång för alla måste vi bli bättre på all inkludera hela Sverige i vår politik. Alla måste kunna känna sig delaktiga, säger han.

Förslaget till idépolitiskt program

Det ursprungliga förslaget till idéprogram innehöll flera kontroversiella förslag och tankegångar.

  • Programmet öppnade för månggifte, föreslog ändrad arvsrätt, slopad skolplikt, fri invandring, plattare skatter och en ”liten stat”. I partistyrelsens förslag har det försvunnit helt eller omformulerats.
  • Plattare skatter har blivit ”mindre brant skatteskala”, vilket är samma sak.
  • Nytt är däremot att skattebördan på jobbskapande i företag bör göras så liten som möjligt.
  • Av fri invandring är kvar att rörligheten bör omfatta hela världen och vara ömsesidig.
  • Andra saker som försvunnit är att Centern är en sekulär folkrörelse.
  • Att Centern är ett liberalt parti har nu blivit att Centerns liberalism är social, decentralistisk och grön.
  • Förslagen om regionaliserade skattebaser och lagstiftning är borta helt.
  • Så även att delar av den lagstiftning som omgärdar arbetsmarknaden behöver avvecklas.
  • Nu heter det att spelreglerna i mesta möjliga mån ska fastställas av arbetsmarknadens parter i ställer för genom lagstiftning.
  • Skrivningarna om miljö och klimat är hårdare. Sverige ska inom mindre än en generation bli ett samhälle med 100 procent förnybar energi.

Det nya förslaget ska antas på en extrastämma i mars.

Källa: Centerpartiet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strid om förslag till C-program

Mer i ämnet