Så här kan de se ut, annonserna på sociala medier där man säljer insmugglad sprit till ungdomar. Foto: Skärmdump

Många unga köper alkohol via langare

Uppdaterad
Publicerad

Vissa beställer via sociala medier, andra tar sprit från föräldrarnas barskåp. I vissa kretsar finns det langare som jobbar för andra langare och en del säljer smuggelsprit ur bakluckor. Sätten för unga att få tag i sprit är många. – Man kan bli lite mer fri om man gör det på egen hand och frågar en langare, säger 15-åriga Sofia.

Att få tag i alkohol utan att ha tillgång till Systembolaget verkar inte vara ett problem bland landets unga. I en ny undersökning från SIFO svarade 25 procent av personer i 20-årsåldern att de frågade sina syskon om att köpa ut när de var under 20. I dag kan det se helt annorlunda ut.

– Känslan är att den har minskat lite. Kanske för att det är enklare att få tag i alkohol på annat håll, säger Johanna Håkansson som jobbar som fältassistent i Stockholm. 

”De flesta köper av honom”

– Det är sociala medier som är kontaktvägen. Man känner någon som känner någon som säljer, säger Juan-Pablo Roa som är VD på IQ.

Han berättar hur konton på exempelvis Instagram eller Facebook arbetar upp ett stort kontaktnät där de säljer alkohol till minderåriga.

– Tills vuxenvärlden kommer ikapp och kontot stängs ner. Då öppnas ett nytt, säger han.

Sofia kommer från Stockholmsområdet och har en langare i sin stadsdel som är väldigt populär bland hennes kompisar.

– De smsar vad de vill köpa och han säljer det ur sin baklucka. När inte han kan så hoppar hans bror in och jobbar för honom, säger Sofia.

Olika i olika stadsdelar

Johanna Håkansson berättar att det varierar mycket i olika stadsdelar, och i stadsdelarnas områden hur unga får tag i alkohol.

– Vissa har föräldrar med stora barskåp och vissa beställer via sociala medier. Men det mesta vi ser ute är smuggelsprit, säger hon.

Hon berättar att langarna arbetat upp en utvecklad handel där man kan betala extra för att få alkoholen hemkörd.

– De som smugglar sprit har oftast massor av det, och de gör det som levebröd. När man ska köpa av dem är det nästan som ett systembolag, säger 17-åriga Erik som är från en mindre stad i Sverige.

”Smidigare att fråga en langare”

Alla ungdomar vi pratat med skulle helst fråga ett syskon eller en vän att köpa ut. Både för att inte bli lurade på pengar, men även för att det känns tryggast. Men många har inte den möjligheten. Har föräldrarna mycket alkohol hemma kan man ta lite från dem, annars kontaktar man en langare.

– Man frågar en kompis som är 20. Eller, vi är inte jättebra vänner, de är som en langare, säger Julia, Isabelle och Louise som alla är 13 år och från Stockholm.

– Vissa syskon vill exempelvis inte köpa sprit med hög alkoholhalt eller vill inte köpa så mycket, då kanske man frågar en langare istället, säger Sofia.

De berättar att man genom meddelandetjänsterna Snapchat och Kik kontaktar langaren som sedan möter upp dem.

– De köper antingen från Systembolaget, eller så har de alkoholen hemma redan. Deras föräldrar kanske har köpt och så tar de därifrån, säger de.

Ungdomarna i artikeln heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.