• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. Läs mer

Manifest och journalist MP:s vapen

Publicerad

Ett gemensamt grönt europeiskt valmanifest. Samt en journalist. Det är miljöpartiets vapen i kampen om mandaten i EU-parlamentet.

-Hon är hela valets mest spännande kandidat och ett starkt skäl till att rösta på miljöpartiet, sade språkröret Peter Eriksson och sparkade igång en valupptakt i Göteborg på söndagen.

Den han pratar om är Isabella Lövin. Frilansjournalisten som skrev reportageboken ”Tyst hav” om rovfisket och vann Stora journalistpriset för halvtannat år sedan är nu färsk politiker som MP:s andranamn efter Carl Schlyter.

Med 7,9 procent i Sifo-mätningen senast så skulle förmodligen MP ha tagit ett andra mandat och det är också målsättningen.
-Två minst, gärna tre, säger Peter Eriksson till TT.

Planetens hav
Med Isabella Lövins eventuella inträde, och hon siktar förstås på fiskeutskottet, så börjar ett arbete med att förändra EU:s fiskepolitik.
-Den politiken påverkar hela planetens hav, säger Peter Eriksson.
-Vi måste göra EU:s fiskeflotta, som skaffar sig fiskerättigheter utanför både Afrikas kuster och i Stilla havet, mindre utsugande och mer hållbar.

En annan tanke av global natur gäller olja och kol. MP vill avveckla utvinningen inom EU.
-Det här är ett perspektiv vi är ensamma om, där det handlar om att gå direkt på källan som en kompletterande strategi bredvid utsläppsgränser, säger språkröret.

-Om vi kan fatta ett EU-beslut om att exempelvis avveckla kolutvinningen i Polen, så påverkar det inte bara Polen utan hela världen.

Fånig debatt
Peter Eriksson bemötte FP-ledaren Jan Björklunds propå om en euroomröstning:
-Hade han fått som han ville så skulle vi haft 100.000 fler arbetslösa i Sverige i dag.
-Det är ingen tvekan om att det är den svenska kronan som räddat stora delar av svensk industri.

Är det skönt att inte vara EU-motståndare längre?
-Jag är EU-kritiker och det tycker jag om att vara.

Så det är lättare nu att gå till EU-val?
-Det blev en så meningslös diskussion, ”ni vill ju ändå gå ur”, det är skönt att slippa den fåniga debatten.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer