Stefan Löfven höll tal vid manifestationen på Sergels Torg. Foto: TTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Manifestation efter dådet i Orlando

Uppdaterad
Publicerad

49 dödades och över 50 skakades i dådet som chockat hela världen. Under tisdagskvällen var bland annat statsminister Stefan Löfven på plats vid en manifestation på Sergels Torg mitt i Stockhom. – Alla människors trygghet, alla människors lika värde, det är en nations grunduppgift, och från den ska Sverige aldrig vika, sade han.

Många samlades på Sergels torg för att uppmärksamma dåden i Orlando. Det var RFSL, som på initiativ av medlemsgruppen Dharma & Martia, höll i manifestationen.

– Det är viktigt att mötas, samlas och fortsätta påminna att arbetet för mänskliga rättigheter inte går att ta för givet, säger Frida Sandegård som är förbundsordförande på RFSL.

”Ni står inte ensamma”

Stefan Löfven höll ett tal som besvarades med applåder.

– Till alla er som känner rädsla inför hatet och våldet vill jag säga: Ni står inte ensamma.

Därefter radade han upp flera exempel på hur han anser att regeringen arbetar för ett mer jämställt samhälle. Statsministern lyfte också fram vikten av gemenskap.

– Det här är verkligen en uppgift för hela samhället. Hat och intolerans kan aldrig ursäktas med den intolerantes uppväxt, trosuppfattning, eller bakgrund. Vi ska alltid reagera mot homo-, bi- eller transfobiska beteenden, oavsett var, när eller hur. Det är vår genuina skyldighet mot varandra.

Citerade skribent

Han påpekade att han anser att rädslan som många kanske känner måste vändas till beslutsamhet. I sitt tal citerade han skribenten Martina Jarminder.

”Man har mördat oss i århundraden, och vi är fortfarande här. Vi är vana att förlora folk i närstrid. Man har försök skrämma, håna och tysta oss, vi har fortfarande gapat för full hals om lika rättigheter. Vi kommer att dansa igen i morgon, och om hundra år, när ingen längre minns vem Omar Mateen var”.

Sedan fortsatte han sitt tal.

– Vi ska fortsätta vara de vi är, vi ska fortsätta älska de vi vill, och vi ska fortsätta dansa tillsammans. Varje attack mot en av oss är en attack mot oss alla. Vi ska hålla ihop, sade Stefan Löfven.

”Systematisk fobi”

Under manifestationen tändes ljus för offren.

– Dådet i Orlando hör till ovanligheterna, men HBTQ-personer lever med utsatthet i sin vardag. Vi är ännu inte framme i ett samhälle där alla kan vara trygga, säger Frida Sandegård.

En av de som närvarade manifestationen var Pontus.

– Det finns fortfarande systematisk fobi mot HBTQ-personer. Jag tror att HBTQ-rörelsen bara kommer att bli stärkt av den här händelsen, säger Pontus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Orlando

Mer i ämnet
Stefan Löfven höll tal vid manifestationen på Sergels Torg. Foto: TT
Foto: Pablo Torres
Foto: Pablo Torres
Foto: SVT
Foto: SVT