• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

SVT:s reporter Samir Bezazzi (vänster) intervjuar hjärnan bakom högskoleprovsfusket. Foto: SVT

Mannen bakom högskoleprovsfusket tjänar mer än skolministern

Uppdaterad
Publicerad

Det började som en utmaning för ett kompisgäng. I dag står han bakom ett storskaligt fusk som drar in miljontals kronor – per prov. SVT Dold har lyckats spåra mannen bakom fusket.

HP-hjälpen är noga med sin anonymitet. De använder sig av anonyma mejladresser och när man köper ett fusk ska pengarna skickas till ett anonymt postfack i Stockholm.

Vilka som ligger bakom har hela tiden varit en gåta – tills nu.

Högskoleprovsfusket

Hittat den ansvarige

Genom en omfattande kartläggning och spårning har SVT Dold lyckats hitta hjärnan bakom fusket på högskoleprovet. Han som är med och sätter antagningssystemet till högskolan ur spel.

– Det var en kul utmaning att knäcka systemet.

Vi kan kalla honom Filip. Han är i 30-årsåldern och för cirka fem år sedan fick han och hans vänner en idé: att försöka fuska på högskoleprovet.

– Vi var ett par studenter som tyckte att det var en kul grej, att lösa dom tekniska bitarna. Då hjälpte vi bara ett par stycken. Men sen funderade vi på att göra det här som ett riktigt företag, i stället för att det bara var en kul grej, säger han.

Kom på en metod

Från att ha hjälpt några få att fuska, började de satsa på att skapa en organisation som i teorin skulle kunna hjälpa oändligt många fuskare samtidigt. Idén växte till det som kallas för telefonmetoden: ett storskaligt fusk där en från HP-hjälpen, via telefon, ger rätta svaren till de som köpt fusket. Filip och hans vänner behöver bara tala genom en mikrofon, men mottagarna kan vara hur många som helst. Under det senaste provet hjälpte han över 50 fuskare.

– Läkarprogrammet är det vanligaste, Handelshögskolan är också ganska vanligt.

Vad tänker du rent moraliskt kring det här? Det är ändå ett antagningssystem som ni sätter ur spel.

– Det är inte bra och det är ingenting vi är stolta över.

Men varför gör ni det då?

– Det är bra pengar alltså. Från början tyckte vi att om man hjälper en eller två personer, så förstör det inte systemet så mycket. Nu är det kanske lite värre då. Det är ingenting vi skulle skylta med och det är ingenting vi vill sätta på våra cv:n.

– Om man tänker att på Handels, där var femte som kommer in via högskoleprovet faktiskt köpt en plats där, det är inte rättvist.

Men ändå är det ni som ser till att det är möjligt?

– Ja.

Har jobb vid sidan av

Filip arrangerar fusk på heltid, men för att ha en täckmantel har han ett jobb vid sidan av. Det är nämligen ingen av hans nära och kära som vet vad han gör.

Han säger att han tjänar över två miljoner kronor per prov, vilket är mer än vad skolministern tjänar på ett år.

– Så länge det är lagligt så kommer vi att fortsätta att tjäna pengar på det här.

Så ni kommer fuska även till våren?

– Så kommer det att bli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet