Hunden har en väl utvecklad förmåga att läsa av oss människor, enligt professor Per Jensen. Foto: TT

Människans bäste vän – en god lyssnare

Uppdaterad
Publicerad

Hundar har ett brett känsloregister och en mycket väl utvecklad förmåga att läsa av oss människor. Men många hundägare undersskattar sina husdjurs kommunikationsförmåga, enligt Per Jensen, professor i etologi och gäst i SVT:s ”Gomorron”.

Att människans bäste vän är hunden är ett gammalt talesätt, men enligt Per Jensen, författare till boken ”Hunden som skäms” uppvisar hundar ofta rent mänskliga egenskaper och har framfrallt en mycket väl utvecklad förmåga att läsa av oss människor.

– Hundar är så anpassade efter 15.000 år som husdjur till att leva tillsammans med människor att vi är deras centrum i universum och för dem är det livsviktigt att kunna förstå oss. De är bättre på att läsa oss än vad vi människor är på att läsa varandra.

Och trots att hunden rent utseendemässigt påminer om vargen har den, enligt Per Jensen, faktiskt fler likheter med människan.

– Under 15.000 år har de här skilt sig väldigt mycket från vargarna. Hundar gör saker, känner saker och beter sig i dag på sätt som vargar inte gör.

Generella egenskaper

Det finns visserligen raser som framavlats speciellt för att kunna kommunicera med oss människor, men en del känslomässiga egenskaper är generella för alla hundraser, enligt Per Jensen.

– Det finns raser som är avlade för att föra intensiv konversation med människor som tex bordercollie och vallhundar. Men den forskning som finns visar att de här primära känslorna, förmågan att känna saker som empati, svartsjuka, rättvisa och förmågan att ha tidsuppfattning och att läsa människor är väldigt oberoende av ras.

Bra på kommunikation

Hunden är med andra ord kapabel till betydligt mer än vad vi människor tror, enligt Per Jensen, som säger att många hundägare underskattar sina hundars förmåga till kommunikation.

– Det finns en hund som har dokumenterat kunskap på över 1.000 ord, förstår och har unika namn på över 1.000 olika föremål. Den kan även förstå enkla tvåordsmeningar, den kan kategorisera sina substantiv i större klasser. Och är det något vi människor underskattar hos våra egna hundar, så är det deras förmåga att förstå vad vi säger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.