Människor rasar mot SVT Debatt

Uppdaterad
Publicerad
SVT Debatt får hård kritik direkt efter debatten om tvååriga Hadille. En namninsamling för att lägga ner programmet har startats och flera skriver att de anmält SVT Debatt till Granskningsnämnden.

I SVT Debatt framträdde en man som säger sig vara den som tog hand om tvååriga Hadille efter att hennes mamma lämnat landet.

Efter programmet rasar människor mot sändningen på Twitter:

”Hela #SVTdebatt redaktionen borde ta mig fan skämmas, att ni utnyttjar människor på detta sätt och har folk som inget vet att kommentera”, skriver Kristdemokraternas pressekretare Fredrik Hardt.

”Det känns onekligen ytterst osmakligt att så mycket kring denna känsliga historia lämnas ut offentligt”, skriver Daniel Nordström, chefredaktör på tidningen Folkbladet.

”Vårdnadstvist ska inte avgöras i teve eller på effing facebookväggar. (...) Det var det vidrigaste snaskande jag sett. Har ni ingen som helst koll på pressetik?”, skriver Daniel Håkansson på SVT Debatts Facebooksida.

På fredagsmorgonen hade 23 anmälningar lämnats till Myndigheten för radio och TV mot torsdagens SVT Debatt, uppger myndighetens registrator.

Namninsamling vill lägga ner programmet

En namninsamling har startats för den som vill att programmet ska läggas ner:

”Omdömet brast rejält då redaktionen i direktsändning försökte ringa en person som uppges stå under hot (...) Det är omdömeslöst. Det är inte acceptabelt”, skriver den som startat namninsamlingen.

Efter att Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin postat en länk till Granskningsnämnden säger flera att de anmält programmet.

”Svettigt utvärderingsmöte?”

”Tror folk fortsätter titta på #svtdebatt av samma skäl som de stannar till vid en trafikolycka”, skriver journalisten Björn Häger, och fortsätter:

”Gissar att det blir lite svettigt på utvärderingsmötet för #svtdebatt i morgon.”

”Jag undrar hur deltagarna i #svtdebatt mår när de i efterhand börjar fundera på vad de har deltagit i”, skriver TV4-journalisten Ulf Kristoffersson.

Men SVT:s växel har inte blivit nedringd.

– Det har varit några fler samtal än vanligt, men ganska normalt, säger man.

SVT Debatts redaktör Anna Engholm vill inte kommentera kritiken utan hänvisar till ansvarig utgivare Mette Friberg.

Mette Friberg försvarar gårdagens program och säger att personen som bjöds in till programmet bedöms som trovärdig och att hans historia är intressant.

– Redaktionen lyckades få fram uppgifter från en röst som har haft svårt att bli hörd av sociala myndigheter och då ville vi ge den rösten plats, säger Mette Friberg.

Rättelse

Visa

I en tidigare version av artikeln fanns ett citat från Mette Friberg med som senare togs bort eftersom hon ansåg sig vara felciterad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utvisningen av Haddile

Mer i ämnet