Foto: TT/Arkiv

Marcus misshandlade sin sambo – ”Det kommer inte att hända igen”

Uppdaterad
Publicerad

För drygt ett år sedan dömdes Marcus för misshandel efter ett bråk med sin sambo. Nu är han en av de som genomgår behandlingen i ett nytt pilotprojekt.

– I början var det tufft att acceptera att man fått en dom som man ska rätta sig efter. Att man har gjort någonting man inte ska göra, men hittills har behandlingen gått bra, berättar han för SVT.

För Marcus är det viktigt att inte sopa konflikter under mattan utan att reda ut problem som uppstår i en relation ordentligt. Att i de lägena bemötas med nonchalans är känsligt för honom. Men halvvägs in i behandlingen har han bland annat lärt sig att inte ta åt sig eller reagera på onödigheter, som han säger.

LÄS MER: Många faktorer bakom våld i nära relationer

Vad gör du då, konkret, när det börjar bubbla upp inom dig? 

– En metod är att istället för att säga något negativt eller explodera är att säga något kärleksfullt. Då brukar man få något tillbaka. Det pyser liksom av då. Annars kan det bara vara att sätta på sig skorna och gå därifrån istället för att låta situationen eskalera ännu mer, säger han. 

Misshandelsdomen blev vändpunkt

Det nya behandlingsprogrammet, som är ett pilotprojekt i regi av Kriminalvården, är individanpassat och könsneutralt. Syftet är att minska risken för återfall.

För Marcus blev misshandelsdomen en vändpunkt. Behandlingsprogrammet har hjälpt honom att identifiera orsakerna till händelsen och vad han ska göra för att den inte ska upprepas.

LÄS MER: Allt färre brott i nära relationer klaras upp

– Det kommer inte att hända igen. Så pass säker är jag på mig själv men det jag hoppas är att den här behandlingen kan leda till att jag får fler verktyg som kan hjälpa mig generellt som människa. Den ger mig mycket och stärker mig som person liksom. 

Fotno: Marcus heter egentligen något annat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.