Foto: SVT

Margit Silberstein: ”Löfven skyddade sin utrikesminister”

ANALYS · Duellen mellan Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra kallar SVT:s inrikespolitiska kommentator för ”inte så temperamentsfull”, men Löfvens försvar av Wallström förde tankarna till Göran Persson.

– Stefan Löfven var väldigt diplomatisk och skyddade sin utrikesminister. Och då tänkte jag på Göran Persson. Han var inte alls så försynt, utan han kunde såga sina ministrar inför öppen ridå. Han hade en infekterad strid med just Wallström, så hon kom lindrigare undan nu.

Statsvetare Henrik Ekengren Oscarsson analyserade också debatten i SVT Nyheters eftersnack, och han menar att bostadsskandaler kan hänga med länge i politiken.

– Det är svårt att isolera opinionseffekter på kort tid, men väljare känner igen bostadsskandalen från liknande tidigare. Människor minns detta i efterhand och det kan aktiveras senare. Det trista för Stefan Löfven är att det är just på ett område som kommer bli hett under 2016: bostäder och bostadsbristen, säger Ekengren Oscarsson.

Margit, att bostadsfrågan kommer fortsätta diskuteras, kommer det här följa med Löfven framöver?

– Man kan föreställa sig att hans motståndare kommer ta så många tillfällen i akt som möjligt att påminna hur det kan gå till att få en lägenhet om man är på toppen av samhällsskiktet.

Margit Silberstein kallar resten av debatten ”inte så temperamentsfull”. Se hela deras analys om debatten i klippet ovan.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Agenda

Mer i ämnet