Foto: TT

Margit Silberstein: M-ledaren pressas att närma sig SD

Uppdaterad
Publicerad

Anna Kinberg Batra avvisar Jimmie Åkessons uppmaning att samarbeta och kanske regera tillsammans med honom. Men undersökningar visar att hälften av Moderaternas väljare vill se ett samarbete mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna. Det kan sätta press på Moderatledaren framöver.

Jimmie Åkesson höll ett triumfatoriskt tal under mottot ”Vi är på väg att vinna”. Han konstaterade att de andra partierna är i färd med att förverkliga den politik som Sverigedemokraterna länge förespråkat. Åkesson berömde Anna Kinberg Batra och gav henne en Judaskyss, när han sade att Moderaterna vill gå längst av alla partier, förutom hans eget, när de föreslår att asylsökande ska kunna avvisas vid gränsen. Genom att förverkliga delar av Sverigedemokraternas politik har de andra partierna legitimerat den sverigedemokratiska politiken. Och Jimmie Åkessons logik är att barriärer därmed rivs och att samarbete, även i en regering, borde vara en konsekvens av att partierna blivit mera lika i flyktingpolitiken.

Hastiga förändringar

Ett samarbete mellan Sverigedemokraterna och Fredrik Reinfeldts gamla parti, som för ett år sedan vädjade till människors hjärtan, är en främmande tanke. Den kommer med största sannolikhet inte att bli verklighet i närtid. Men det politiska livet har rört sig i turbohastighet den senaste tiden.

Vem hade kunnat föreställa sig för bara några veckor sedan att Miljöpartiet skulle ställa sig bakom en asylpolitik som är strängare än alla riksdagspartiers utom Sverigedemokraternas och Moderaternas? Anna Kinberg Batra säger nej till samröre med Sverigedemokraterna. Men vare sig hon vill eller inte, sannolikt vill hon inte, kommer hon att känna pressen från borgerliga väljare i allmänhet och från moderata väljare i synnerhet att i någon form försöka bilda majoritet i riksdagen tillsammans med Sverigedemokraterna. I alla fall om dagens svårhanterliga parlamentariska läge kvarstår efter nästa val. I så fall är Sverigedemokraternas stöd Anna Kinberg Batras enda chans att bli statsminster.

Väljarna hör SD-retorik

Jimmie Åkesson gör naturligtvis en poäng av att de andra partierna nu gör som Sverigedemokraterna, de inför omfattande åtstramningar i syfte att färre asylsökande ska söka sig till Sverige. Skillnaden mellan Sverigedemokraterna och andra partier är att det för Sverigedemokraterna är livsluft och ideologi att stoppa flyktinginvandringen. De andra partierna vill ha tillfälliga lösningar för att begränsa den invandring som sker i dag. Men det väljarna hör är samma retorik och liknande lösningar från de andra partierna som från Sverigedemokraterna. 

Jimmie Åkesson återkom i sitt tal till att Sverigedemokraterna ska bredda sin politik för att få ett ökat förtroende. Men partiet går en balansgång mellan ambitionen att bli ett parti, som av väljarna uppfattas som ett parti bland andra, och viljan att sticka ut och gå längre än de andra när det gäller invandring och migration. Partisekreteraren Richard Jomshof sade till exempel i en intervju i Sydsvenskan i dag att han och den övriga partiledningen vill undersöka möjligheterna att dra tillbaka uppehållstillstånd som den anser skett på felaktiga grunder. Och Jimmie Åkesson vill kartlägga muslimers åsikter när det gäller extrem islam. Den politiken är nog inte vägen till samarbete med andra. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-landsdagar

Mer i ämnet