SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein. Foto: Anders Molin, SVT

Margit Silberstein: Nu ser Löfven en annan verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven höll presskonferens, men den var lika mycket som ett tal till nationen. Det var dramatiskt och han aviserade något som liknade ett paradigmskifte. Vi har varit naiva, nu ser vi klart och det betyder att vi går in i en fas med mera övervakning. Det var budskapet. 

Stefan Löfvens besked var från en annan planet än det som stockholmspolitiker lanserade för inte så länge sedan, när de föreslog att återvändande IS-krigare skulle få hjälp med jobb och bostad när de kom tillbaka till Sverige. Kritikerna kallade det för en gräddfil för kriminella. Om Stefan Löfven velat ha ett exempel på naivitet var det en lågt hängande frukt. Mona Sahlin har redan varnat för att svenska myndigheter och politiker är naiva i förhållande till extrema islamister. Den före detta riksdagsledamoten och socialdemokraten Nalin Pekgul har ägnat en stor del av sitt liv till att varna för att extremism gror i vissa miljöer i förorterna.

Ser verkligheten som den är

Sverige får inte bli en fristad för terrorister, sa Löfven. Indirekt sa han att en av naivitetens konsekvenser är att det i Sverige redan finns 120 personer som återvänt efter att ha stridit med IS. Man har inte velat tro att det finns människor som utför så onda och bestialiska handlingar, sa Stefan Löfven i sitt känsloladdade tal i Rosenbad. Nu säger sig Stefan Löfven och regeringen se vekligheten som den är och den är inte vacker.

Manar till nationell samling

Fast han kunde inte låta bli att få fram att hans regering ändå var mindre naiv än den förra, eftersom den från dag ett, som han sa, hade satt igång ett arbete kring en ny terrorlagstiftning. Och Stefan Löfven som under hela sin tid som partiledare och statsminister sträckt ut sin hand kommer nu i krisens mörka stund att känna flera händer grabba tag i den. I alla fall till att börja med. Han manade till nationell samling och inbjöd till samtal om ytterligare åtgärder för att befria Sverige från terrorism.

Övervakning känslig fråga

Alla inbjudna partier lär tacka ja och vara öppna för samtal. Men efter en tid kommer nog enigheten att krackelera eftersom sådant som utvidgad kameraövervakning och hemlig dataavläsning är känsliga frågor i flera partier. Det vet till exempel Centern och Moderaterna allt om efter den traumatiska FRA-striden för inte så länge sedan. Så någon lång borgfred utan käbbel som Löfven bad om blir det nog inte. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höjt terrorhot i Sverige

Mer i ämnet