SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein. Foto: SVT

Margit Silberstein: ”Väldigt febrigt i Alliansen just nu”

Uppdaterad
Publicerad

Först var Alliansens framtid hotad, sedan var den absolut inte det – detta inom loppet av bara en halvtimme när olika delar av toppskiktet i Centerpartiet gav olika besked i frågan.

– Det är väldigt febrigt just nu, analyserar SVT Nyheters Margit Silberstein.

”Moderaterna får välja. Antingen ingår de i Alliansen eller så gör de inte det”, sade Anders W Jonsson under förmiddagen.

”Nu skruvar vi ner tonläget lite” twittrade C-ledaren Annie Lööf strax därefter.

M öppnar för att fälla regeringen

Kortfattat handlar det om hur Centerpartiet nu förhåller sig till det faktum att Moderaterna i förra veckan öppnat dörren för Sverigedemokraterna. Men frågan är vad som gäller.

– Det är väldigt nervöst och febrigt just nu i Alliansen efter Anna Kinberg Batras utspel i torsdags förra veckan, säger Margit Silberstein, SVT Nyheters inrikespolitiska kommentator.

”Svårt att koppla loss Alliansen”

Att Annie Lööf tycker att det är för hårddraget att säga att Alliansens framtid är hotad är på sätt och vis en aning märkligt, förklarade Margit Silberstein i SVT Nyheters livesändning:

– Det är ju ändå i utskottet som arbetet sker. Det är ju svårt att se hur man kan koppla loss Alliansen som ett begrepp och större än det som sker i utskotten, för det är ju där man lägger grunden till den politik som Alliansen vilar på, säger Margit Silberstein.

Det Moderatledaren Anna Kinberg Batra sade i sitt utspel förra veckan var att M nu är redo att bidra till att det skulle kunna bli en regeringskris i Sverige, konstaterar Margit Silberstein. Detta eftersom Moderaterna då kungjorde att man vill lägga fram en gemensam budget som skulle kunna fälla regeringen Löfven.

– Att det är en ny semantik från Moderaterna är ändå ett faktum, menar Margit Silberstein.

Dessutom sade Kinberg Batra att hon är trött på låsningen kring att man inte från allianshåll vågar lägga fram förslag med rädsla för att det ska få stöd från SD. Beröringsskräcken måste bort, menar hon. M skulle alltså kunna tänka sig att prata med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott.

Det är detta som centerns gruppledare kommenterat i dag, konstaterar Margit Silberstein. I intervjun som Anders W Jonsson gav till Ekot först på eftermiddagen var andemeningen att Centerpartiet ställer ett ultimatum. När gruppledaren kommenterade samma sak i SVT Nyheters direktsändning var det annat ljud i skällan, förklarar Silberstein.

– Nu har Annie Lööf varit ute och twittrat, och de blev väl väldigt oroliga. Det kanske for iväg mer än vad de räknat med – att det skulle stå svart på vitt att Alliansen inte är en allians längre, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator.

”Stor ideologisk spricka”

Det återstår nu att se vem som får svarte petter, för enligt Margit Silberstein är det uppenbart att det nu rämnar i Alliansen.

– Var och hos vem man lägger skulden för det blir ju intressant att se. Det är inte självklart att Annie Lööf går lika stärkt ur det här, men hon följer sin inre kompass i den här frågan, säger hon och fortsätter:

Liberalernas Jan Björklund har varit i princip lika tydlig som Annie Lööf i sitt avståndstagande till Anna Kinberg Batras utspel. Detta samtidigt som KD-ledaren Ebba Busch Thor tämligen omedelbart gav sitt stöd till M:s hållning i frågan förra veckan.

– Det här är en stor ideologisk spricka inom Alliansen som är svår att överbrygga eftersom att det i slutändan handlar om hur man ska styra Sverige, säger Margit Silberstein, och avslutar:

– De är oense om det!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M öppnar för att fälla regeringen

Mer i ämnet