”Vi har ingenting att dölja” säger urtikesminister Margot Wallström (S) i dagens KU-förhör om Sveriges kampanj till FN:s säkerhetesråd. Foto: TT

Margot Wallström frågades ut om försvunna dokument om Sveriges FN-kampanj

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesdepartementet undanhöll information rörande Sveriges kampanj om att få en plats i FN:s säkerhetsråd, enligt Dagens Nyheter.

– Vi har inte avsiktligt dolt någonting, det hoppas jag har framgått klart och tydligt, säger utrikesministern i torsdagens KU-förhör.

Efter ett intensivt kampanjarbete under parollen ”Mer öppenhet – som både mål och medel” fick Sverige den åtråvärda platsen i FN:s säkerhetsråd i juni 2016.

”Arbetsmaterial” hindrade insyn

Ett halvår senare avslöjade Dagens Nyheter att UD undanhållit nästan 900 sidor med information om kampanjen för allmänheten, bland annat genom att upprätta ett parallellt datasystem som gjort det möjligt att klassa handlingarna som arbetsmaterial.

– Det är helt felaktigt att kalla det för ett parallellt datasystem, säger utrikesminister Margot Wallström (S) i KU-förhören.

Hanteringen gjorde att Wallström, i egenskap av chef på UD, KU-anmäldes av Moderaterna. I förhören förklarade utrikesministern att en ny ”digital arbetsyta” upprättats som ett sätt för UD att ge den inblandande personalen bättre överblick över kampanjarbetet.

”Vi har ingenting att dölja”

Enligt Wallström upprättades datasystemet i enlighet med reglerna. Men rutinerna brast, och utrikesministern säger sig vara självkritisk när det gäller hanteringen:

– Att handlingar inte har diarieförts korrekt eller i tid beror på att rutiner inte har följts. Denna bristfälliga hantering var inte avsiktlig, för vi har ingenting att dölja. Att materialet var omfattande är inte en ursäkt, men en del av förklaringen.

Genom det ändrade arbetssättet blev handlingarna inte registrerade som offentliga och kunde därför inte heller begäras ut för granskning.

Dröjde ett år

De registrerades först efter att DN begärt ut dem – mer än ett år efter att kampanjarbetet avslutades. Enligt Wallström skedde det ändå så snabbt som möjligt för att bistå media.

– Vad hade hänt om DN inte begärt att få ut dessa handlingar? Och finns det fler sådana här arbetsytor på UD i dag, frågade KU-ledamoten Per-Ingvar Johnsson (C).

– Den används brett både på UD och på regeringskansliet när man behöver dela information mellan departement, svarade Margot Wallström.

Flera KU-ledamöter gjorde en poäng av att UD tidigare fått kritik för sin hantering av allmänna handlingar och bristande efterlevnad av grundlagens offentlighetsprincip.

Wallström säger att hon och UD tar allvarligt på kritiken, att ett arbete har inletts för bot och bättring och att UD nu har ”kommit en bit på vägen.”

Det här är Konstitutionsutskottet

Konstitutionsutskottet, KU, har till uppgift att granska om regeringen och ministrarna följer reglerna för regeringsarbetet. Riksdagens ledamöter kan anmäla ministrarna i regeringen till KU som sedan undersöker om ministrarna har gjort fel eller inte. I Konstitutionsutskottet sitter ledamöter från samtliga riksdagspartier.

Fler KU-förhör väntar Wallström

Efter DN:s avslöjande tillsatte UD en utredning för att utvärdera FN-kampanjen, men också den försvann, vilket DN kunde avslöja i februari i år. Utredaren uppgav att han överlämnat den 44 sidor stora utvärderingen till departementet, vilket förnekades av UD som enbart redovisat slutsatserna på 13 sidor.

Myndigheten meddelade senare att man kommer att redovisa arbetsmaterial som är kopplade till den tidigare saknade FN-rapporten.

Moderaterna anmälde återigen Margot Wallström, som är ansvarig minister, till KU. Den utfrågningen kommer dock att ske först 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.