Enligt Margot Wallström (S) är kriget i Syrien ett tydligt exempel på där kvinnor är helt frånvarande i fredsförhandlingarna Foto: SVT

Margot Wallström (S): Fler kvinnliga röster behövs i världskonflikter

Publicerad

Fler kvinnor bör ta plats runt bordet och ha en röst i världskonflikter. Det anser utrikesminister Margot Wallström (S). Snart står hon värd för en internationell konferens i Stockholm – med fokus på just ”feministisk utrikespolitik”.

– Det är otroligt viktigt att kvinnor finns med i fredsprocessen. Man får fler alternativ på bordet och en helt annan verklighetsbeskrivning, det är jättetydligt i Syrien, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Enligt Wallström är kriget i Syrien ett tydligt exempel på där kvinnor är helt frånvarande i fredsförhandlingarna – men det är viktigt att de rösterna också hörs i processen, anser hon.

Syrienkriget

– Jag tror att det i alla konflikter behövs kvinnor som tar plats vid bordet och får en röst. 

En ”feministisk utrikespolitik”

På konferensen ”Forum on gender equality” som inleds nästa vecka, kommer deltagare från länder runtom i världen att samlas. Regeringsföreträdare, författare och även chefen för FN:s kvinnoorgan.

Den hålls snart fyra år efter att regeringen sjösatte en ”feministisk utrikespolitik” – något som både har lyfts fram som fånigt och hyllats.

– Det har gått ifrån att man kritiserade det till nyfikenhet. Det märks framför allt inför den här konferensen. Man vill veta mer om arbetet och höra om konkreta resultat, säger Wallström.

Det är också viktigt hur ordet feminism beskrivs när hon reser runt i världen, berättar hon.

– I många länder har det en negativ klang när man använder ordet feminism. Det är då viktigt att man förklarar vad det innebär, och gör det begripligt och praktiskt.

Tvärs med svensk vapenexport

Den feministiska politiken har också mött kritik, bland annat för att den går på tvärs med Sveriges vapenexport, där man säljer till exempelvis Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

– När det gäller vapenexport och vapentillverkning har vi världens strängaste reglerande lagstiftning, och vi tillför även ett demokratikriterium, säger Wallström.

Regeringen får även kritik för delar av migrationspolitiken, såsom anhöriginvandring, där kvinnor ofta drabbas. En fråga som Wallström anser är komplex och något man ständigt måste arbeta med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet