Transportstyrelsens före detta generaldirektör Maria Ågren frågas ut i Konstitutionsutskottet KU. Foto: TT

Maria Ågren frågades ut om it-skandalen på Transportstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsens sparkade generaldirektör Maria Ågren tvingades för första gången i dag att svara på frågor om it-skandalen.

– Jag förstod inte allvaret förrän jag träffade Säpo i februari 2016, säger hon under en utfrågning i konstitutionsutskottet (KU).

Ågren berättar under utfrågningen i KU att hon inte förstod att det var ett lagbrott när avsteg gjordes från regelverket i och med att it-driften lades ut på entreprenad.

– Jag uppfattade först att det var tidsbegränsade dispenser, man kan göra så ibland, säger hon.

IT-skandalen

Enligt Ågren var fokus helt på att se till att verksamheten fungerade på myndigheten. Följderna hade blivit stora om överflyttningen av it-driften inte hade fått fortsätta, liksom bytet av stordator, berättar hon. Beslut om avsteg gjordes i tron om att problemen snart skulle vara lösta.

Förstod allvaret försent

Det var inte förrän Ågren träffade Säkerhetspolisen (Säpo) i början av februari 2016 som hon förstod allvaret och vidden av situationen. Strax därefter informerade hon regeringen om avstegen från lagarna. I mellan dessa möten satte hon direkt igång interna åtgärder på organisationen.

– Vi stoppade inte verksamheten, men vi skyndade på hemtagandet av de system som var mest känsliga, säger hon.

Redan i november 2015 fick Ågren ett antal rekommendationer av Säpo, om att avbryta delar av, eller hela, projektet med utläggning av it-driften – men då var det för sent, enligt henne.

Svårt hantera hemligheter

När Ågren informerade näringsdepartementet i februari 2016 var det ingen som reagerade särskilt på att hon gjort avsteg från lagarna.

– Man var bekymrad, men inga större reaktioner än så, berättar hon under utfrågningen.

Ågren tror att en förklaring kan vara att klimatet på Transportstyrelsen var att man inte pratade om hemliga uppgifter inom myndigheten.

– Det hemliga var alldeles för hemligt. Många fler skulle behöva en grundläggande kompetens om känslig information, säger hon.

Under utfrågningen framkom det att Ågren aldrig säkerhetsprövades innan hon tillträdde sin tjänst i mars 2015.

KU-utfrågningar framöver

Under några veckor kommer flera att frågas ut av KU, bland annat Ann Linde (S), numera handels- och EU-minister, ska frågas ut om när hon som statssekreterare hos avgångne inrikesministern Anders Ygeman (S) fick vetskap om haverierna på myndigheten.

Även Rolf Annerberg, tidigare styrelseordförande för Transportstyrelsen, Anna-Karin Hatt, tidigare it- och energiminister (C) i Alliansregeringen till 2014, samt Erik Bromander, tidigare statssekreterare hos avgångna infrastrukturministern Anna Johansson (S) ska utfrågas.

KU kommer också att ställa frågor till Emma Lennartsson, före detta statssekreterare i Statsrådsberedningen.

Hittills har redan två utredningar gjorts om vad som hände och vad som gick fel när Transportstyrelsen skulle lägga ut it-driften på entreprenad i utlandet, samtidigt som ett omfattande stordatorbyte skulle göras.

Källa: Riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet