Nya jämställdhetsministern Maria Arnholm presenterades av statsministern och utbildningsministern. Foto: Scanpix

Maria Arnholm efter Nyamko Sabuni

Uppdaterad
Publicerad

Det blir statsekreterare Maria Arnholm som efterträder Nyamko Sabuni som jämställdhets- och biträdande utbildningsminister.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och folkpartiledaren Jan Björklund presenterade den nya ministern på en presskonferens i dag.

Maria Arnholm, som är ett relativt okänt namn för den breda allmänheten, utsågs så sent som i maj förra året till Sabunis statssekreterare.

Tackar ja med stolthet

Tidigare har hon bland annat jobbat inom reklambranschen och som kommunikationschef på Coop. Inom Folkpartiet har hon bland annat haft jobbet som stabschef under förre partiledaren Bengt Westerberg.

– Det är med stor stolthet som jag just har tackat ja till uppdraget som Sveriges jämställdshetsminister, sade Maria Arnholm vid presskonferensen.

Att få bli minister och arbeta med jämställdhetsfrågor beskriver hon som ”det finaste, det viktigaste och det roligaste man kan göra”.

– Jämställdhet går som en röd tråd genom mitt politiska engagemang, sade hon.

Löneskillnader viktigast

Enligt Maria Arnholm är den den viktigaste jämställdhetsfrågan löneskillnaderna mellan män och kvinnor, i första hand skillnaden mellan mans- och kvinnodominerade yrken.

Hon lyfte också upp våld och sexualiserat våld som viktiga frågor att arbeta med.

– Maria Arnholm är direktör och feminist, sade Jan Björklund och lade även till ”kunnig”, ”erfaren” och ”omdömesgill” som omdömen om den nya ministern.

Maria Arnholm sade också att hon är emot kvotering i bolagsstyrelser, men att hon tycker att frågan om fler kvinnor i bolagsstyrelser är viktig att driva på andra sätt. Däremot valde hon att inte besvara en fråga om rut-avdrag för läxläsning.

Till skillnad från företrädaren Nyamko Sabuni tvekar hon inte att beskriva sig själv som feminist.

Som biträdande utbildningsminister kommer hon bland annat att ansvara för förskolefrågor och vuxenutbildning.

Bor i kollektiv

I samband med pressträffen fick Arnholm frågan om hon har några ”skelett i garderoben”. Den nyblivne ministern svarade att hon anlitat arbetskraft svart vid några tillfällen för över 15 år sedan. Vilka tjänster det handlade om gick Arnholm inte in på, men de hade med huset att göra.

-Det var dumt gjort, säger hon.

Maria Arnholm, 55 år, bor i ett kollektiv med nio personer i ett hus på Lidingö. Dit flyttade hon som 23-åring. Arnholm är gift, har två vuxna söner, 26 och 30 år gamla. På fritiden sjunger hon i kör.

Westerberg välkomnar

Den tidigare Folkpartiledaren och socialministern Bengt Westerberg välkomnar Maria Arnholm som efterträdare till Sabuni.

– Jag tycker att det är väldigt roligt, hon är väl skickad för uppgiften tycker jag, säger han till TT.

Arnholm jobbade som stabschef hos Westerberg mellan 1991 och 1994.

Den största utmaningen för Arnholm blir att återigen få upp jämställdhetsfrågorna på den politiska agendan, säger Westerberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyamko Sabuni avgår

Mer i ämnet