Mariela Hofman vill gärna ställa upp som surrogatmor till en nära anhörig. Men i Sverige går det inte. Foto: Privat

Mariela vill bli surrogatmor men får inte

Uppdaterad
Publicerad

Mariela Hofman, 39, vill hjälpa sin svägerska och bror att skaffa barn. Men det är inte tillåtet inom svensk sjukvård och utredningen som presenterades i dag föreslår ingen ändring.  – Jag vill kunna göra det reglerat, säger Mariela Hofman till SVT Nyheter.

Ända sedan Mariela Hofman var liten har hon funderat på hur det skulle vara att bära ett barn för någon annan. När hennes svägerska och bror inte kunde få egna barn aktualiserades frågan.

– Jag ser det som en stor ära att få hjälpa någon annan. Men jag vill gärna göra det under reglerade former med rätt till mödravård och sjukvård och det är inte möjligt i Sverige idag.

Kontroller krävs

I Sverige är det inte olagligt att bära fram någon annans barn, men man har inte rätt till assistens av sjukvården. Mariela Hofman har själv två barn. Efter att ha själv förlorat barn i samband med en graviditet vet hon att processen kan vara tuff.

– Jag tycker att innan man godkänns som surrogatmor så bör man få träffa psykolog och göra andra kontroller. I de länder som tillåter surrogatmödraskap så tillåter man inte förstföderskor att genomgå en sådan graviditet. Det tycker jag är bra.

Kvinnan kan utsättas för påtryckningar

Regeringens utredare kom i dag fram till att det inte ska vara tillåtet att genomföra surrogatarrangemang inom svensk hälso -och sjukvård. En anledningen till det handlar om svårigheten att kontrollera att kvinnor inte utsätts för påtryckningar.

Hur ser du på det argumentet?

– Man skulle kunna jämföra det med adoption. Det finns säkert mammor som har blivit pressade eller blivit erbjuden pengar, men det har vi inte för avsikt att förbjuda.

Hur ska man lyckas reglera detta så att inte kvinnor kommer i kläm?

– Det kommer aldrig gå att reglera så att någon aldrig kommer att kunna kringgå reglerna. Men jag litar på det svenska systemet. Vi kan göra det så svårt som möjligt att bryta mot riktlinjerna.

”Samhället borde informera mer om detta”

Mariela Hofman tror att inställningen kring surrogatarrangemang kommer att förändras i framtiden.

– När jag diskuterar med mina väninnor så är det flera som kan tänka sig att på olika sätt hjälpa barnlösa par. En del kanske vill ge ägg. Det skulle jag inte vilja. Det känns som om jag skulle ge bort en del av mig. Däremot kan jag bära ett barn till någon som står mig nära.

– Jag tycker att samhället borde informera mer om detta. Det är många som inte vet om att den här möjligheten existerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.