62-åriga Marita Häggström utförsäkras för andra gången. Foto: SVT

Svårt sjuka Marita utförsäkras – igen

Uppdaterad
Publicerad

Lina Börjessons 62-åriga mamma, Marita Häggström, har grav artros och är en av dom som kommer att utförsäkras för andra gången.

–Jag tycker att det är fruktansvärt. Min mamma kom till Sverige från Finland när hon var 14 år och har jobbat ända sen dess. Hon har jobbat alla storhelger och jag kan minnas hur jag har firat julafton på äldreboendet tillsammans med pensionärerna, jag har varit där och firat påsk, jag har firat midsommar med dom. Och idag när hon är sjuk så känns det som att  ingen bryr sig om det, säger Lina Börjesson.

Marita Häggström har grav artros och har fått genomgå flera ledoperationer, hon har dessutom en svår blodkärlssjukdom och är för närvarande inlagd på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Nu har Marita Häggström blivit sämre, hon mår illa och har tappat naglar. Också hon är bedrövad över Försäkringskassans besked.

–Det känns som om dom inte värdesätter en för någonting för att man själv blivit dålig. Det här är ju ingenting som jag har valt själv, säger Marita Häggström.

Du skulle helst vara frisk och jobba?

–Ja, säger Marita Häggström med gråten i halsen.

Den 2:a oktober ska Marita Häggström överföras till arbetsförmedlingen. Problemet är att hon inte kommer att ha någon som helst arbetsförmåga när den dagen kommer. Det har läkaren intygat. Faktum är att inte ens arbetsförmedlingen anser att Marita Häggström kan jobba, det konstaterades redan förra gången som hon blev utförsäkrad.

–På pappret var hon på arbetsförmedlingen men i verkligheten så var hon ju inte där för hon klarade inte av att åka dit. Jag körde henne till ett möte där en gång. då svarade arbetsförmedlingens handläggare direkt att ”det finns inget vi kan göra för dig, du är för sjuk för det här”, berättar Lina Börjesson.

Inget undantag

När brevet kom så tänkte Lina Börjesson att det var ett misstag. Numera kan man undantas från utförsäkring om man är så sjuk att det kan anses oskäligt att personen ska delta i arbetsförmedlingens program. Men när Lina Börjesson ringer handläggaren på Försäkringskassan så är det tydligt att undantaget inte gäller hennes mamma. Lina Börjesson spelar in samtalet:

Lina Börjesson: Alltså det går inte att vara sjuk längre alltså, det spelar ingen roll hur sjuk man är?

Handläggaren: Nej, hon har ingen möjlighet att ha sjukpenning efter den andra oktober det är ju därför arbetsförmedlingen kommer in och man blir utförsäkrad och får aktivitetsstöd. Så är regelsystemet.

Marita Häggström ska nu klara sig på aktivitetsstöd. 3.000 kronor i månaden blev det förra gången hon utförsäkrades, hälften av det hon får i sjukpenning. Men handläggaren på försäkringskassan tycker inte att det finns anledning för Marita Häggström att oroa sig:

Handläggaren: Hälsa din mamma att jag kommer skicka ut en kallelse till ett möte med arbetsförmedlingen när jag kommer tillbaka från min semester den 19 augusti. Jag tycker inte hon behöver oroa sig.

Hon säger att du inte ska vara orolig men är du orolig?

–Ja, jätteorolig är jag. Jag känner att jag vet inte hur jag ska orka med det där, säger Marita Häggström.

Har du erfarenheter av utförsäkring? Hör av dig till online@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer