Marmorstein: M vill betona att migrationspolitiken är för generös

Publicerad

Av de åtta migrationspolitiska förslag som Moderaterna presenterade under torsdagen var två helt nya. SVT:s politikommentator Elsiabeth Marmorstein menar att utspelet kommer som ett svar på Migrationskommitténs betänkande.

– Moderaterna vill betona att den migrationspolitik som regeringen bedriver är för generös och att de vill ha betydligt stramare regler, säger hon.

Trots att Moderaterna gärna framhåller förslaget om elektronisk fotboja så är det inget nytt, menar Elisabeth Marmorstein, utan något som de drev redan i Migrationskommittén.

– Det jag inte känner igen är att myndighetspersoner som känner till personer som lever i skuggsamhället måste informera om dem, och att personer med utvisningsbeslut ska vara skyldiga att anmäla sig till Migrationsverket och gör man inte det förlorar man sitt bidrag.

Varför kommer det här nu?

– Det är ett svar på Migrationskommitténs betänkande som Moderaterna inte ställer sig bakom och ett svar på de tilläggsförslag som har tillkommit till betänkandet, där Miljöpartiet har varit pådrivande.

Vill underlätta för barn

Tilläggen handlar bland annat om att ett skäl till uppehållstillstånd ska vara anknytning till Sverige – den som vistats länge här ska lättare få uppehållstillstånd.  Det tas även upp att man vill att barn ska omfattas av särskilt ömmande omständigheter för att få stanna istället för synnerligen ömmande omständigheter, vilket är en hårdare reglering, förklarar Elisabeth Marmorstein. Tilläggsförslagen har ännu inte kommit från regeringen.

– Kristersson har gått ut och sagt att om de här tilläggsförslagen blir verklighet då kommer nästa val bli en folkomröstning om invandringen, säger Marmorstein.

Se mer i kllippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.