Foto: SVT

M+KD+SD får egen majoritet i Novus: ”Kommer öka trycket på Kristersson”

Uppdaterad
Publicerad

Om det var val idag skulle Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna kunna få egen majoritet i riksdagen enligt SVT/Novus. ”Skulle det se ut så här när vi kommer närmare valet, då kommer det interna trycket att öka på Ulf Kristersson”, säger Elisabeth Marmorstein.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har länge drömt om att bilda det han kallar för ett ”konservativt block” tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. Hittills har Moderatledaren Ulf Kristersson utåt sett varit kallsinnig till sådana idéer och helst inte velat tala om förhållningssättet till Sverigedemokraterna alls.

Men om resultatet i SVT/Novus väljarundersökning står sig när nästa val börjar närma sig tror Elisabeth Marmorstein att Kristersson kommer att tvingas till ett ställningstagande. ”Det duger ju inte att passa i regeringsfrågan när vi närmar oss valet”, säger hon.

Resultatet i SVT/Novus undersökning skulle innebära en mandatfördelning där M+KD+SD tillsammans får 176 mandat, vilket innebär majoritet. Men detta bygger på att Liberalerna åker ur riksdagen med dagens notering på 3,6 procents väljarstöd.

Detta är ett viktigt förbehåll för resonemanget, eftersom mycket kan hända i en valrörelse och stödröster kan komma att påverka ända in på upploppet.

Se mer av Elisabeth Marmorsteins analys i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.