– Annie Lööf vill sätta press på Löfven, men framför allt behöver hon försvara att hon öppnar upp för samarbete med ett parti som varit hennes huvudmotståndare i hela valrörelsen, säger Marmorstein. Foto: Anders Wiklund/TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Marmorstein: ”Centerpartiet kan inte sälja sig billigt”

Publicerad

Stefan Löfven har hyggliga chanser att lyckas i förhandlingarna och presentera ett regeringsunderlag i nästa vecka, tror SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.
– Att Centerpartiet sitter vid förhandlingsbordet är i sig en delseger för Socialdemokraterna.

I går inleddes skarpa förhandlingar om Centerpartiets kravlista för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. På Aftonbladet Debatt gick Centerpartiets partiledare Annie Lööf ut med skarp kritik mot det motbud hon fått, som hon kallade otillräckligt och ett ”skambud”. 

– Annie Lööf vill sätta press på Löfven, men framför allt behöver hon försvara att hon öppnar upp för samarbete med ett parti som vid sidan av Sverigedemokraterna varit hennes huvudmotståndare i hela valrörelsen. Centerpartiet har positionerat sig som ett liberalt parti mot Socialdemokraterna i 15 år. Ska hon riskera det arbetet kan hon inte sälja sig billigt, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein i Morgonstudion.

”Skicklig förhandlare”

Elisabeth Marmorstein tror att Löfven har relativt hyggliga chanser att lyckas i förhandlingarna och presentera ett regeringsunderlag i nästa vecka. 

– Stefan Löfven är en omvittnat skicklig förhandlare. Att Centerpartiet sitter vid förhandlingsbordet är i sig en delseger för Socialdemokraterna. Väl vid förhandlingsbordet tänker man sig ett givande och ett tagande. Men i det här fallet behöver Stefan Löfven mest ge. Han måste svälja det antal beska piller som krävs för att Annie Lööf ska kunna säga att hon har fått igenom ett antal viktiga politiska segrar.

– Men det kan gå åt skogen också, och då kan vi stå inför ett extraval, säger Elisabeth Marmorstein.

Tre dåliga alternativ 

Nyckeln för Löfven är att hänvisa till Sverigedemokraterna, vilket han gjorde redan i går på pressträffen efter Annie Lööfs utspel.

– Där har han en poäng. När Centerpartiet stängde dörren till Ulf Kristersson har Annie Lööf inget realistiskt alternativ, säger Elisabeth Marmorstein.

”Det finns en höger som är otroligt besviken på Annie Lööf” säger Amanda Sokolnicki, ledarskribent på Dagens Nyheter. Foto: SVT

Valen står mellan en kompromiss i mitten, ett extraval eller att sätta sig i en regering med stöd eller beroende av SD. Av dessa tre alternativ tror Amanda Sokolnicki, ledarskribent på Dagens Nyheter, att extra val är det alternativ som Centerpartiet räds minst. Att partiets opinionssiffror är oförändrade efter den turbulenta hösten är ett styrketecken.

– Ett extraval är inte ett problem för just Centerpartiet, samtidigt som man vet att Liberalerna ligger farligt nära riksdagsspärren. 

När blossar svekdebatten upp?

– Den blåser! Jag har bara känt en liten pust men jäklar vad den viner. Det finns en höger som är så otroligt besviken på Annie Lööf och har blandat ihop det lite. De är besvikna för att hon har svikit, men de väljare som hon representerar verkar uppenbarligen nöjda eftersom de stannar kvar, säger Amanda Sokolnicki.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet