Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Politik – Marmorstein svarar Foto: SVT

Elisabeth Marmorstein om läget i inrikespolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Riskerar KD att göra L och MP sällskap kring fyraprocentstrecket? Hur gick det för Isabella Lövin i hennes sista partiledardebatt, och för Nooshi Dadgostars i hennes första? Och vilka blir de inrikespolitiska konfliktlinjerna 2021?

Få svar från Elisabeth Marmorstein om opinionsläget, partiledardebatten och politikåret 2021 klockan 16.05. Ställ dina frågor redan nu.

Direktrapport · Marmorstein svarar

I dag torsdag 14 januari kl 16.05 sänds "Marmorstein svarar". Skicka in dina frågor till SVT:s politikreporter redan nu, så svarar hon i sändning och efteråt i chatten.

SVT · Johan Juhlin

Nu måste jag tyvärr logga ut för den här gången, stort tack för era frågor. Hör en annan gång.

SVT · Elisabeth Marmorstein

Som det ser ut nu verkar det som L kommer utse Ulf Kristersson som stadsministerkandidat i nästa val. Betyder detta att L är beredda att samarbeta och kompromissa med SD?

Jacob

Det korta svaret är nej. Ingenting ska förstås uteslutas för all framtid men jag har mycket svårt att se att en sån manöver skulle accepteras i partiet. Som jag uppfattar planen så är den att sätta upp ett antal röda linjer när det gäller SD som Ulf Kristersson måste följa för att få L:s stöd. Det är naturligtvis betydligt knepigare än det låter men det kan möjligen blidka partikamraterna tillräckligt för att de ska acceptera att verka för en borgerlig regering med Kristersson som statsminister. Men dragkampen inom L är långtifrån över.


SVT · Elisabeth Marmorstein

Hej!
Centern har klart markerat att man inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Vilken regeringsduglig majoritet kan de tänkas vilja ingå i?

Lars-Åke

Hej Lars-Åke, C:s förstahandsval i det här parlamentariska läget är precis som vid regeringsbildningen ,en regering där både S och M ingår. Du kanske minns att Annie Lööf ville se en lösning med hela alliansen plus S. Det var omöjligt då och jag skulle nog säga att det är än mer omöjligt idag. S och M behöver alltjämt varandra som huvudfiender. Dessutom anser de att ett samarbete dem emellan skulle riskera ett alltför stort tapp till V respektive SD.

SVT · Elisabeth Marmorstein

Oavsett händelser inför det kommande valet, kan det finnas valtaktiska skäl för små regeringspartier ”en bra bit ideologiskt” från det stora partiet i samarbetet/regeringenatt bryta samarbetet i slutet av en mandatperiod?

Fredrik

Hej Fredrik, det beror helt på vilken koalition det handlar om. Är det partier som står långt ifrån varandra så kan det lilla partiet förstås tjäna på att bryta sig loss inför ett val för att visa väljarna vad man egentligen står för. Om du tänker på januariavtalet så gäller det den här mandatperioden. Samtliga involverade planerar att gå till val på egen hand så ja, samarbetet kommer att brytas inför valet. Men det kan ju återuppstå.

SVT · Elisabeth Marmorstein

Sabuni verkar väldigt bestämd angående den nya migrationslagstiftningen. Vem får till sist vika sig? Sabuni eller Löfven?

J-Å

Hej igen J-Å, regeringen kommer så vitt jag kan bedöma inte att dra tillbaka förslagen. Skulle S försöka blidka L och göra det så skulle MP återigen hota med att lämna regeringen och då skulle vi ha en regeringskris. Det troligaste är väl att man hittar en lösning som innebär att ingen behöver tappa ansiktet alltför mycket. Skulle L stå fast och hoppa av samarbetet före budgeten i höst så kan vi stå inför ett extraval och det lockar knappast L på 2,6 procent.

SVT · Elisabeth Marmorstein

Hur kommer skandalerna kring Fredrick Federley påverka Centerpartiet?

Fredrik

Hej Fredrik, det verkar inte ha påverkat alls sett till opinionsmätningarna. Skandaler kring folkvaldas privatliv gör sällan det bortsett från att det kan bli svårt för ett parti att komma ut med sin politik så länge personen i fråga har kvar sitt förtroendeuppdrag.

SVT · Elisabeth Marmorstein

Starkaste skälet till att KD rasar?

J-Å

Hej J-Å, precis som övriga småpartier har de inte lyckats göra sig relevanta under pandemin trots att deras profilfrågor är äldreomsorg och sjukvård. I en kris söker sig väljarna till de stora, statsbärande partierna. Att Ebba Busch fångats på festbilder kan också ha bidragit på marginalen så till vida att det gjorde det svårare för henne att med trovärdighet kritisera regeringen för deras pandemihantering. Sedan är hård oppositionspolitik det som passar Ebba Busch bäst och under våren var det ju politisk vapenvila som gällde.

SVT · Elisabeth Marmorstein

I USA ställs presidenten inför riksrätt och även i Danmark ska en f.d. minister ställas inför riksrätt. Kan en svensk minister ställas inför riksrätt i Sverige?

Ludvig

Hej Ludvig, nej riksrätt avskaffades i Sverige på 70-talet.

SVT · Elisabeth Marmorstein

Det går dåligt för liberalerna. Eftersom det är så trångt till höger, skulle de inte kunna gynnas av att återigen ta en mer socialliberal position?

Per

Hej Per, det är det en hel del inom det splittrade L som tycker och det var ju Erik Ullenhags linje när han kandiderade till partiledare. De som förordade honom anser ju fortsatt att vägen ut ur krisen är att på allvar gå in för att vara det socialliberala mittenalternativet i samverkan med andra partier som tycker det är avgörande att hålla SD utanför inflytande. Huruvida det hade varit mer framgångsrikt kan vi inte veta. Dragkampen inom L kan ju också sluta med att partiet gör just det vägvalet framöver.

SVT · Elisabeth Marmorstein

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer