Foto: SVT, Fredrik Sandberg/TT

Marmorstein svarar om EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

De sista dagarna innan EU-valet kan vara avgörande eftersom väljarna brukar bestämma sig väldigt sent. Det menar SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein som har svarat på era frågor om valet här på SVT.se.

Valspurten inför EU-valet på söndag 26 maj är i full gång. Många väljare bestämmer sig sista veckan och därför kan dessa få dagar som är kvar vara helt avgörande. Särskilt för partier som Liberalerna som ligger farligt nära 4-procentspärren.

Anna undrar: Om Liberalerna åker ur parlamentet – hur kommer det att påverka valet av partiledare?

Elisabeth Marmorstein:  I vår senaste mätning låg de på 5 % och då klarar de sig. Om de åker ur beror det på hur det tolkas av partiet. Tolkas det som om väljarna straffar dem för samarbetet med regeringen så kan det gynna de partiledarkandidater som var emot samarbetet från början. Dvs Nyamko Sabuni och Johan Persson. Men det kan tolkas på andra sätt, till exempel att flera andra partier denna gång går på val med ett EU-positivt budskap så Liberalerna sticker inte ut lika mycket som de gjort innan. 

Edvard undrar: Finns det något parti som vill ta Sverige ur EU? Likt Storbritannien (brexit)?

Elisabeth Marmorstein: Hej Edvard, inget av de partier som sitter i parlamentet i dag. V och SD har övergivit sitt krav på ett utträde inför det här valet men de är förstås fortsatt de mest EU-kritiska partierna.

Anna undrar: Hur mycket kommer debatten om KD:s inställning till aborter påverka stödet för Kristdemokraterna?

Elisabeth Marmorstein: Det återstår att se. Det är inte den fråga de vill prata om så här tätt inpå valet. Abortfrågan har förföljt Kristdemokraterna i jättemånga år och att deras inställning ifrågasätts till följd av Adaktussons agerande är besvärligt för partiet. Även om det inte är en stor fråga för väljarna så kan det leda till att de som funderar på att rösta på KD drar öronen åt sig och det kan i sin tur framför allt gynna Moderaterna. Ebba Busch Thor har velat profilera KD i jämställdhetsfrågan och det kan bli svårare. Och till sist, det här tar fokus från frågor Kristdemokraterna vill prata om med så få dagar kvar till valet.

Marina undrar: Röstar alla länder på söndag?

Elisabeth Marmorstein: Nej, men de flesta länder röstar då. Valet börjar redan idag då Storbritannien och Nederländerna röstar. Irland och Tjeckien röstar imorgon. Slovakien, Malta och Lettland röstar på lördag. Men övriga på söndag så vi kommer inte att ha något resultat förrän kl 23 på söndag kväll. Vi kommer däremot att presentera vallokalsundersökningar under tiden.

Henrik: Hur stort inflytande tror du att de nationalistiska partierna i Europa skulle kunna få efter valet? På vilket sätt skulle detta påverka dagens EU?

Elisabeth Marmorstein: Hej Henrik, enligt de mätningar som gjorts hittills beräknas de få upp mot en fjärdedel av de 751 mandaten i parlamentet. Det innebär att det kan bli svårare att bygga majoriteter i parlamentet och därmed kan de här partigrupperna sätta käppar i hjulet för vissa beslut. Men man ska heller inte överdriva deras inflytande, de är splittrade i många frågor även om de förenas i sin EU-kritik. 

Roffe: Hur är den reella makten fördelad i EU? EU-parlamentet är ju det enda som väljs av folket, inte sant? Och där har de största länderna klart mest inflytande. Hur väljs EU-kommissionen och andra maktutövande organ inom EU?

Elisabeth Marmorstein:  Hej, parlamentet och ministerrådet är EU:s två lagstiftande institutioner. Ministerrådet är representanter frän medlemsländernas regeringar och dem valde vi i Sverige som bekant i höstas. Lagförslag är det bara EU-kommissionen som får lägga och de förhandlas, förändras och accepteras sedan av parlamentet och ministerrådet. Det finns mycket information om detta på tex Europaparlamentets hemsida. Kommissionen består av 28 kommissionärer, en från varje medlemsland, som ländernas regeringar nominerar. De ska sedan godkännas av parlamentet. Parlamentet kan dock bara underkänna kommissionen som helhet, inte en enskild kommissionärskandidat.

Peter undrar: Jag tycker att EU är odemokratiskt. Vilka partier vill ha folkomröstningar inom EU?

Elisabeth Marmorstein: Fi och MP är mest positiva till folkomröstningar för de vill att beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt. De andra partier är emot eftersom de tycker det skulle leda till federalism och överstatlighet och dessutom skulle länder med en stor befolkning gynnas av detta. 

Fredrik undrar: Varför tror du att Feministiskt initiativ har gått så mycket bakåt och ser ut att tappa sin plats i Europaparlamentet?

Elisabeth Marmorstein: Det finns flera skäl men en viktig förklaring är att Gudrun Schyman har lämnat som partiledare. Hon är en skicklig politiker som var ett viktigt dragplåster för Feministiskt initiativ i förra valet. Dessutom så gynnades Fi den gången av att det då blåste en vänstervind vilket gjorde frågor om feminism och antirasism stora i debatten. Det gynnade Fi. Nu blåser det snarare en högervind. Det är också svårt att behålla sin plats i parlamentet när man inte sitter i riksdagen eftersom man hamnar i skymundan mellan valen. Det här drabbade även Piratpartiet och Junilistan som också bara satt en mandatperiod. Fi har inte särskilt stor chans. De ligger på 1,1 procent och det är inte många dagar kvar.

Se hela programmet här

Fler frågor och svar hittar du här nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.