Elisabeth Marmorstein: Att SD röstar på M:s budget är inte så konstigt

Publicerad

Sverigedemokraterna kan tänka sig att rösta för M:s och KD:s gemensamma budget, meddelade Jimmie Åkesson. Om Sverigedemokraterna väljer att rösta på M:s och KD:s budget kan det innebära att övergångsregeringens budget faller. Vad innebär det egentligen? SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein svarade på era frågor – här är hennes viktiga svar.

1. Om det nu blir en lösning mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet, kan regeringen då få styra på en M+KD-budget?

– Ja, åtminstone till en början. En ny regering kan däremot lägga en ändringsbudget efter årsskiftet. Men skatteförändringar till exempel, med en sänkt inkomstskatt, kan man inte ändra. Det skulle ligga kvar.

2. Vad bli nästa steg om Löfven blir nedröstad? Det är väl knappast självklart att Kristersson får en ny chans? Lööf har väl heller inte signalerat att C skulle kunna tänka sig att ändra sig angående SD?

– Det är förstås inte självklart att Kristersson får en ny chans och du har rätt i att Lööf inte har signalerat att hon ändrat sig. Lööf har ju även sonderat för sig själv som statsminister så en omröstning om henne ska inte uteslutas. Vi har i dag tre statsministeromröstningar kvar innan det blir extraval, vilka som kommer att föreslås kan vi inte veta i dag.

3. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna med en gemensam budget, är det möjligt?

– Om S,C, L och MP kommer överens så kan de skriva ihop sig om en gemensam reservation i finansutskottet där de lägger till saker till övergångsbudgeten, tex slopad värnskatt som är ett viktigt krav från L. Sen kan de komma överens om ändringsbudgetar som de kan lägga i början av nästa år.

4. Ska man rösta på budget igen om det blir ett extraval?

– Den budget som går igenom nu kommer att gälla för nästa år men en ny regering kommer att lägga ändringsbudgetar efter årsskiftet, det gäller även om vi får ett extraval. Det man inte kan ändra i januari är sänkningar av inkomstskatten, det ske beslutas om före årsskiftet.

5. Hur skulle S, C, L, MP få Vänsterpartiet att rösta ja till Stefan Löfven?

– Genom att inte ge efter på alla de krav som C och L ställer. Löfven kan inte provocera Jonas Sjöstedt för mycket med en för tydlig högergir, det skulle inte hans parti heller acceptera. Så för Löfven handlar det om att vara någorlunda överens med Sjöstedt om var de röda linjerna går. 

6. Om nu C och L kommer fram till ett samarbete med, och med stöd av S och MP, krävs ju även stöd av V. Jag förstår inte hur C kan acceptera detta med tanke på vad som sagts om ytterlighetspartierna.

– Det de brukar referera till är att de inte behöver stöd av V mer än i statsministeromröstningen. Sedan räknar de med att V inte skulle rösta som M, SD och KD, därmed är ett stöd av dem inte nödvändigt. V skulle ju i det tänkta scenariot tex lägga egna budgetar och sedan följa praxis och lägga ner sina röster i en slutvotering om en budget.

Se hela sändningen av veckans Marmorstein svarar på SVT Play. Läs samtliga frågor och svar nedan.

SVT rapporterade · Marmorstein svarar

Tack för era frågor! Tyvärr har vi haft tekniska problem så jag kunde inte svara på så många som jag hade velat. Roligt att så många är intresserade av det politiska läget. Hörs igen nästa vecka.
15.21
Hej och välkomna!
 
Klockan 15.30 svarar SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein på era frågor i en direktsändning som sänds här i spelaren ovan. När den sändningen är slut finns Elisabeth tillgänglig för era frågor här i chatten.
15.29
Elisabeth Marmorstein sitter nu redo i studion. Sändningen startar alldeles strax.
15.33
Om det spricker mellan S, C och L, kan Centerpartiet och Liberalerna då släppa fram Ulf Kristersson (M) som statsminister?
 
– Det ska inte uteslutas, säger Elisabeth Marmorstein. 
15.35
Om de rödgröna får med sig C och L, vems budget gäller då?
 
– Till en början blir det övergångsbudgeten. Sen kommer en ny regering göra ändringsbudgetar efter årsskiftet, säger Elisabeth Marmorstein.
15.38
Man får ofta höra att V med stor sannolikhet inte lär rösta nej till Stefan Löfven som statsminister, varför inte?
 
– För att bollen då med all sannolikhet skulle rulla tillbaka till Ulf Kristersson. Man ska däremot inte utesluta att V röstar nej, om Löfven går för mycket åt höger, säger Elisabeth Marmorstein. 
15.42
Om det nu blir en lösning mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet, kan regeringen då få styra på en M+KD-budget?
 
– Ja, åtminstone till en början. Regeringen kan däremot göra vissa ändringar i budgeten. Men skatteförändringar till exempel, med en sänkt inkomstskatt, kan man inte ändra. Det skulle ligga kvar, säger Elisabeth Marmorstein. 
15.42
Sändningen är nu avslutad. Ni kan däremot fortsätta skicka in era frågor här i chatten.
15.49
Tror du S vill driva mot extraval nu när de går tydligt fram i opinionen ?
@LasseÖ - Nej, jag tror inte att S vill ha extraval däremot är det förstås positivt för dem att de ökar om vi nu skulle gå mot ett extraval. 
15.52
Varför pratas det så lite om Cs löfte att inte stödja en regering som behöver stöd från V?
@Daniel - Hej Daniel, det pratas väl en hel del om det? V behöver ju släppa fram en sådan regering men Stefan Löfven behöver inte samarbeta med V om han får ihop det med C,L, och MP eftersom de tillsammans har 167 mandat och SD,KD och M har 154. Att V med sina 28 skulle fälla en Löfven-regering genom att rösta på en M-budget är ju högst osannolikt. 
15.54
Hej! Tror du att C och L kommer att rösta aktivt för stefan som statsminister? För det är väl det som krävs för en regeringen med S? Sedan måste väl V lägga ner eller rösta för stefan för att det ska funka med?
@Tobias - Hej Tobias, en statsminister blir vald så länge han inte har en majoritet emot sig, sk negativ parlamentarism. Därmed behöver inte C och L rösta ja till Löfven, det räcker att de släpper fram honom. Detsamma gäller V. 
15.58
Hur kan det vara att ni tror att SD skulle i skarpt läge fälla en Alliansregering. Ni tror ju inte att V skulle fälla en S regering. Vad är skillnaden har inte bägge partierna väljare som dom måste stå till svars mot om dom släpper igenom enligt dom helt förkastliga förslag?
@PerBengtsson - Hej Per, självklart måste de ta hänsyn till sina väljare, det måste alla partier. Det har vi ju också tydligt sett att de gör, inte minst den här hösten. Vad jag menade var att SD skulle kunna fälla en alliansregering genom att rösta på S förslag. Jag säger inte att det behöver bli så. 
16.03
Om nu C och L kommer fram till samarbete med
och stöd av S och Mp krävs ju även stöd av V.
Jag förstår inte hur C kan acceptera detta med tanke på vad som sagts om ytterlighetspartierna.
@GöranAndersson - Hej Göran, det de brukar referera till är att de inte behöver stöd av V mer än i statsministeromröstningen. Sedan räknar de med att V inte skulle rösta som M,SD och KD, därmed är ett stöd av dem inte nödvändigt. V skulle ju i det tänkta scenariot tex lägga egna budgetar och sedan följa praxis och lägga ner sina röster i en slutvotering om en budget. 
16.14
S + C & Liberalerna en gemensam budget,är det möjligt?
Hej Tommy, om S,C, L och MP kommer överens så kan de skriva ihop sig om en gemensam reservation i finansutskottet där de lägger till saker till övergångsbudgeten, tex slopad värnskatt som är ett viktigt krav från V. Sen kan de komma överens om ändringsbudgetar som de kan lägga i början av nästa år. 
16.18
Hej! Vad är det troligast kommer att hända om exempelvis Stefan Löfvén eller Annie Lööf blir vald till statsminister, men blir bortröstad som partiledare av sitt parti? Är det då rimligt att de, trots att de då inte längre är partiledare, kan fortsätta att vara statsminister?
@Enundrandekille - Det är möjligt men inte troligt. Det finns inget formellt krav på att en statsminister måste vara partiledare. 
16.19
Ska man rösta på budget igen om det blir en extraval?
Den budget som går igenom nu kommer att gälla för nästa år men en ny regering kommer att lägga ändringsbudgetar efter årsskiftet, det gäller även om vi får ett extraval. Det man inte kan ändra i januari är sänkningar av inkomstskatten, de ske beslutas om före årsskiftet. 
16.24
Hur skulle S, C, L, MP få Vänsterpartiet att rösta ja till Stefan Löfven?
Hej Viktor, genom att inte ge efter på alla de krav som C och L ställer. Löfven kan inte provocera Jonas Sjöstedt för mycket med en för tydlig högergir, det skulle inte hans parti heller acceptera. Så för Löfven handlar det om att vara någorlunda överens med Sjöstedt om var de röda linjerna går.  
16.31
Vad bli nästa steg om Löfven blir nedröstad? Det är väl knappast självklart att Kristersson får en ny chans? Lööf har väl heller inte signalerat att C skulle kunna tänka sig att ändra sig angående SD?
@Jan-Åke - Hej Jan-Åke, det är förstås inte självklart att Kristersson får en ny chans och du har rätt i att Lööf inte har signalerat att hon ändrat sig. Lööf har ju även sonderat för sig själv som statsminister så en omröstning om henne ska inte uteslutas. Vi har i dag tre statsministeromröstningar kvar innan det blir extraval, vilka som kommer att föreslås kan vi inte veta i dag. 
16.32
Tror du det finns möjlighet för långsiktigt samarbete mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet/Liberalerna, även i nästa mandatperiod?
Hej Ali, det beror väl på hur samarbetet går om de nu skulle lyckas enas. Men C och L har hittills sagt att de tänker sig gå till val med alliansen 2022. Det ser ju något knepigt ut om de samarbetar med S i fyra år men att de borgerliga partierna hittar någon form av samarbete i framtiden är ju inte alls omöjligt. 
16.36
En sittande regering får inte utlysa extra val förrän tre månader efter det att den nyvalda riksdagen samlats. Det är ju dock inte aktuellt, eftersom regeringen är en expeditionsregering.

Men om fyra statsministerkandidater röstas ner innan tre månader har gått, utlyses extra val ändå eller måste man vänta?
Hej Albin, ett extraval utlyses automatiskt efter fyra misslyckade statsministeromröstningar. Extravalet ska hållas inom tre månader. Jag hoppas det var svar på din fråga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet