Marocko stoppar Ikea-varuhus

Uppdaterad
Publicerad

Marockanska myndigheter har beslutat att stoppa Ikeas första varuhus i landet. Orsaken är att det saknas ett tillstånd, enligt ett uttalande från inrikesministeriet.

Beslutet fattades vid ett hastigt inkallat möte på måndagen där företrädare för åtta partier deltog, skriver Morocco World News.

– Vi vill inte spekulera i de här uppgifterna. Det jag vet är att Ikea Marocko håller på att förbereda det första varuhuset för öppning, säger Kaisa Lyckdal, presskontakt på Inter Ikea systems, franchisegivare för Ikea-varumärket.

Planer på fem varuhus

Ikea planerar att öppna fem varuhus i Marocko, varav det första i slutet av 2015 i staden Zenata.

En nyhetssajt som står nära det marockanska kungahuset uppgav tidigare att varuhuset stoppas på grund av att Sverige ska ha planer på att erkänna Västsahara, enligt Reuters. Men det tillbakavisar Utrikesdepartementet.

”Handlar inte om Västsahara”

– Det stämmer inte att Ikea ska vara utsatt för en blockad med anledning av detta. Enligt de uppgifter som vi har fått rör det sig om frågetecken kring tillstånd hos lokala myndigheter. Det handlar inte om Västsahara, säger Veronica Nordlund, presskommunikatör på UD:s pressjour.

Västsahara var en spansk koloni fram till 1975. När spanjorerna drog sig tillbaka ockuperade Marocko och Mauretanien området. Än i dag ockuperar Marocko två tredjedelar av Västsahara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.