Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi säger att partiets nej till Nato ligger fast även om Finland bestämmer sig för att ansöka. Foto: SVT

Märta Stenevi (MP): Nej till Nato även om Finland går med

Uppdaterad
Publicerad

Sverige bör stå utanför militäralliansen Nato även om Finland går med. Det säger Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi i Ekots lördagsintervju.

Utan Nato-medlemskap kan Sverige ”ta ställning till en given situation”, menar Stenevi (MP).

– Om vi däremot blir fullvärdiga medlemmar har vi inte längre den möjligheten och jag tror att den är viktig för att vi ska kunna vara en stark röst för fred och demokrati i världen, säger hon.

Sverige och Nato

Fortsatt nej till folkomröstning

Enligt Märta Stenevi bör Nato-beslutet dröja till efter valet, för att väljarna ska ha en chans att ta ställning till ett eventuellt medlemskap. Partiet vill dock inte se en folkomröstning i frågan.

– En folkomröstning löper stor risk att bli reducerad till frågan om ja eller nej. Vi tycker att vi istället behöver en bredare diskussion om hur Sveriges säkerhetspolitik ska vara, och hur vi ska arbeta för fred.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet