Märta Stenevi (MP) om kritiken: Jag blir lite förvånad

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet borde ha varnat för att man skulle lämna regeringen, menar talmannen. Det beslutet fattades sent, säger MP:s språkrör Märta Stenevi, som svarar på kritiken mot partiet.

– Jag blir lite förvånad, säger Stenevi.

Talmannen Andreas Norlén pekar ut Miljöpartiet som ansvariga för den minst sagt tubulenta onsdagen i svensk politik. Hade Miljöpartiet under talmansrundorna flaggat för ett avhopp hade händelseutvecklingen kunnat undvikas, menar han.

– Jag blir lite förvånad, säger Märta Stenevi om kritiken mot partiet.

Regeringskrisen vintern 2021

Under samtalet med talmannen gav Miljöpartiet beskedet att de skulle rösta grönt för Magdalena Andersson (S), och att möjligheterna att få igenom en budget var stora efter förhandlingarna med Centerpartiet om skogen och strandskyddet.

Kunde inte agera tidigare

Frågan om ett avhopp var aldrig aktuell, enligt Stenevi.

– Beslutet togs efter statsministeromröstningen, men vi hade en diskussion det senaste dygnet när vi började få signaler om att Centerpartiet kanske svajade i inställningen till vår budget. Men det var inget vi visste och kunde agera på, säger Stenevi.

Enligt språkröret har partiet haft samma inställning som i somras när de gick in en regering. Då sade Stefan Löfven (S) att han skulle avgå om budgeten föll, och det beskedet gav partiet även Magdalena Andersson.

– Jag minns inte när vi berättade det, men det handlade om de senaste dygnen, säger Stenevi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringskrisen vintern 2021

Mer i ämnet