Halloweenfirare får inte bära vapen eller attrapper. Foto: TT

Maskerade Halloweenfirare kan skapa oro

Publicerad

Människor utklädda till clowner har satt skräck i allmänheten på flera håll i landet. Och snart är det Halloween med utklädda människor överallt på gatorna. Var går gränsen för när din utklädnad kan bli ett polisärende? Polisen Thomas Agnevik förklarar.

I dag ringde en person in till polisen i Östergötland och anmälde att en clown cyklat förbi i Linköping. Clownpaniken är här efter den senaste tidens obehagliga händelser där människor attackerats av clowner. Inför maskeradhögtiden Halloween som snart står inför dörren kan de många maskerade människorna på stan skapa större oro.

Polisen i Östergötland får ofta in ärenden där människor ringer in och berättar att de sett utklädda människor i Linköping, enligt presstalesman Thomas Agnevik. Men att en person är maskerad på allmän plats är inte olagligt, maskeringsförbud råder enbart vid stora folksamlingar som idrottsevenemang och demonstrationer.

Clownskräcken

– Vi är vana vid att hantera sådana situationer, de är vanligt förekommande i studentstäder som Linköping där det förekommer mycket fester och lajv. Vi åker inte i väg på de ärenden där någon bara sagt att de sett någon som är maskerad, men om någon känner sig otrygg eller rädd eller att det finns ett vapen – då hanterar det och tar det fullt på allvar, säger Thomas Agnevik.

Får inte bära vapen eller attrapp

Ofta har polisen fått hantera människor, ofta ungdomar, som är utklädda i militäruniformer, riddardräkter och zoombies. Det är inte olagligt – men bär de till exempel ett vapen i form av ett svärd eller attrapp kan polisen ingripa för att upprätthålla den allmänna ordningen.

– Först tillrättavisar vi personen och förklarar att omgivningen tagit illa vid sig och ber dem lägga bort vapnet. Bryr hen sig inte kan vi avvisa personen från platsen, enligt polislagen och kanske skjutsa i väg dem dit de ska. Blir det mer bekymmer kan vi tillfälligt omhänderta personen, säger Agnevik.

Thomas Agnevik påpekar också att vissa utklädnader, särskilt militäruniformen kan ge obehagliga associationer för människor som flytt från krig.

– Vi är inte ute efter att förstöra några maskerader men man måste tänka på perspektivet andra kan ha. En militäruniform här kan väcka skräck för en person som nyligen kommit hit från kriget, det tror jag inte att alla ungdomar tänker på, säger han.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Clownskräcken

Mer i ämnet