Massiv ryktesspridning om fallet på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Sökandet efter Lisa Holm engagerar. Flashback-tråden om henne har visats över fem miljoner gånger. Men viljan att hjälpa till kan slå över. Misstänkta hängs ut med namn och bild och rykten kan försvåra utredningen. Polischefen uppger för SVT Nyheter att några av de som hängts ut förhörts och att de ”inte har ett skit med det här att göra”.

En ung flicka försvunnen. Mardrömslika bilder på näthinnan. En genuin önskan att hjälpa till.

Tusentals människor har delat, kommenterat, länkat och twittrat. På sajten Flashback innehåller tråden om Lisa Holm allt från bergfasta åsikter om vad som hänt till vilda spekulationer. Spekulationer som snabbt blir till sanningar.

Mordet på Lisa Holm

Lars Johansson, chef för Skövdepolisens grova brottsavdelning, är bekymrad över ryktesspridningen kring eventuella gärningsmän.

– Det är många människor som blir oerhört sårade. Vi har förhört några av de som hängts ut och de har inte ett skit med det här att göra, säger han.

”Pöbelpublicistik”

– Ordet pöbelpublicistik slog mig idag. Det är väldigt mycket av det nu. Människor som kör rakt av för att de är arga. Vrede är en dålig känsla att bygga en ansvarstagande publicistik på, säger Jack Werner.

Han är journalist specialiserad på internet och vill mana till eftertanke. En av grundpelarna i en rättsstat är att man anses oskyldig tills motsatsen bevisats. Därför är vi i traditionella medier väldigt försiktiga med att hänga ut misstänkta. På nätet gäller sällan den här principen.

Alla är journalister

– Det är viktigt att tänka på sig själv som en typ av journalist. Vare sig man vill det eller inte, så är man det ute på sociala medier. Man är en person som publicerar sig. Och då bör man också faktiskt tänka på vad ens publiceringar resulterar i för fara för andra människor, säger Werner.

Han efterlyser en grundutbildning i journalistik redan på lågstadiet.

– I dag har människor väldiga möjligheter att publicera sig. Vad som inte hängt med är kunskapen, insikten om att det finns etiska överväganden. Att man gör en analys av vem som kan drabbas eller gynnas. Och naturligtvis att man gör en källkoll eller faktakoll.

Kan försvåra utredningen

Utöver att ryktesspridningen kan förstöra en oskyldig människas liv, kan den försvåra utredningen. Till exempel kan vittnesmål bli mindre trovärdiga. Kanske pekar vittnet bara ut den misstänkte hen sett på facebook.

– Polisen tjänar ju inte heller att det dyker upp pöblar som ska skipa egen rättvisa. De vill ju ha tips om var Lisa Holm finns och vad som hände i anslutning till att hon försvann, säger Jack Werner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet